sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Delegacija kineskog Instituta za ekonomiku poljoprivrede i razvoj u poseti NTP Beograd

Delegacija Kineske akademije poljoprivrednih nauka – Institut za ekonomiku poljoprivrede i razvoj posetila je danas Naučno-tehnološki park Beograd.
Cilj posete kineske delegacije su uporedna istraživanja modernizacije poljoprivrede i ruralnih pitanja, te se u okviru svog boravka u Srbiji susreću sa relevantim istraživačkim i obrazovnim institucijama, obilazeći kompanije i poljoprivredna gazdinstva.

Predstavnici NTP Beograd predstvili su gostima rad i rezultate prvog naučno-tehnološkog parka u Srbiji, ističući da NTP kroz svoje programe podstiče i razvoj inovacija i tehnološkog-preduzetništva u poljoprivredi. Kineski predstavnici predstavili su rad svoje organizacije koja broji 42 institucije, a zatim su imali  priliku da se upoznaju i sa nekim od kompanija članica NTP Beograd koje razvijaju inovacije u ovoj oblasti. Kompanija Box System predstavila je gostima iz Kine svoj inovativni proizvod WooBox, sačinjen od drveta i vune, a koji predstavlja prirodnu alternativu ekspandiranoj polistirenskoj peni za transport svežih namirnica pod određenim temperaturnim uslovima. Takođe, posetioce su zainteresovala i rešenja kompanije Gilab, zasnovana na IKT i geoinformatici, koja u velikoj meri olakšavaju rad poljoprivrednika.

U pratnji kineske delagacije bili su i predstavnici Instituta za primenu nauke u poljoprivredi i Privredne komore Srbije.
Učesnici su razmenili iskustva i kontakte, uz interesovanje za različite mogućnosti saradnje u budućnosti.