Председник Републике Јерменије обишао Научно-технолошки парк Београд - Представљена иновативна решења компанија чланица и модел за унапређење иновационих еко система - Naučno-tehnološki park Beograd

Predsednik Republike Jermenije obišao Naučno-tehnološki park Beograd – Predstavljena inovativna rešenja kompanija članica i model za unapređenje inovacionih eko sistema

U okviru zvanične posete Srbiji, predsednik Republike Jermenije NJ.E. dr Armen Sarkisjan posetio je danas Naučno-tehnološki park Beograd, upoznao se sa radom prvog naučno-tehnološkog parka u Srbiji i obišao neke od kompanija članica.

Jermensku delegaciju dočekala je v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović Grković, koja je zahvalila predsedniku Jermenije na ukazanoj velikoj časti i gostima predstavila razvojni put NTP Beograd. Poseti su prisustvovali i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Mladen Šarčević i ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović.

Danilović Grković je istakla da je NTP Beograd osnovan 2015. godine u partnerstvu Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu, uz podršku Vlade Konfederacije Švajcarske, a da se u njemu sada razvija više od 70 startap i tehnološko razvojnih kompanija, radno je angažovano više od 700 inženjera, dok su kompanije članice tokom prošle godine prihodovale više od 20 miliona evra, od čega je oko 60% došlo iz izvoza.

– Kompanije članice NTP Beograd razvijaju veliki broj inovacija u različitim oblastima, počev od sektora informaciono-komunikacionih tehnologija, preko prehrambrene inustrije, elektronike, pametnih gradova, farmacije, robotike i sl, a postignuti rezultati pokazuju da se zahvaljujući razvoju ovakvih instrumenta podrške inovacijama i mladim preduzetnicima, značajno može zaustaviti odliv mozgova iz zemlje i stvoriti prepoznatljivo jezgro za razvoj ekonomije zasnovane na znanju.

V.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd je naglasila da zahvaljujući postignutim rezultatima, NTP Beograd sada ima dokazan model za prenos znanja i iskustva i da može značajno pomoći razvoj naučno-tehnoloških parkova i u drugim regionima, jer su ovakve organizacije sposobne da kroz vreme generišu sve veći broj inovacija, novih startap kompanija, kao i rast prihoda, izvoza i povraćaja državi.

NJ.E. dr Armen Sarkisjan obišao je tokom posete i 3D Inovacionu laboratoriju NTP Beograd, dok su svoja inovativna tehnološka rešenja predstavile kompanije: NovelIC, Futuring, PirateArt i Anora.