Други Tom:Belgrade Мејкатон од 15. до 17. новембра у НТП Београд - Naučno-tehnološki park Beograd

Drugi Tom:Belgrade Mejkaton od 15. do 17. novembra u NTP Beograd

Prijave za Tom:Belgrade Mejkaton 2019. zvanično su otvorene! Ovaj događaj deo je globalnog neprofitnog pokreta inovatora koji su posvećeni kreiranju pristupačnih rešenja za svakodnevne probleme osoba s invaliditetom, a održaće se od 15. do 17. novembra u prostorijama Naučno-tehnološkog parka Beograd. Organizator je kompanija 3D Republika, a događaj su podržali UNICEF, Naučno-tehnološki park Beograd, Ambasada Holandije, Ambasada Izraela, kompanije Ultimaker, Polyhedra i Highbreed systems.

Na jedinstvenom trodnevnom maratonu – mejkatonu, Tom:Belgrade okuplja poznavaoce potreba (decu, mlade i odrasle s invaliditetom, njihove članove porodice, pomoćno osoblje ili druge osobe sa dubljim razumevanjem nezadovoljenih potreba osoba s invaliditetom) i mejkere (mlade sa izraženim motivom za rešavanje problema, one koji su spremni da svojom veštinom doprinesu okupljenoj zajednici – mašince, elektrotehničare, zanatlije, softverske inženjere, studente).

Prethodni mejkaton održan je u novembru 2018. godine. Iako prvi put organizovan u Srbiji, uspeo je da okupi brojne zainteresovane mejkere koji su se uz pomoć prisutnih poznavaoca potreba sjajno snašli u rešavanju postavljenih izazova.

– Pozitivna energija, smeh, zabava, ali i vredan rad, definitivno su uspomene koje nosimo sa prošlogodišnjeg Tom:Belgrade. Nadamo se da se upravo takav, dobar glas o ovom događaju proširio zajednicom. Ove godine očekujemo veliki broj prijava, pre svega mladih, koji će nam omogućiti da oformimo više grupa za rešavanje novih izazova. Sigurni smo da će osim dobre atmosfere, kreativnost naših učesnika biti podstaknuta i pristupom modernoj opremi koju će imati na raspolaganju za vreme trajanja mejkatona zahvaljujući našim partnerima – rekao je David Daković, direktor projekta.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem linkova na sajtu, a sve informacije se mogu pronaći i na Facebook stranici. Nakon zatvaranja prijava, 19. oktobra uslediće  PreTOM događaj. U toku PreTOM-a formiraju se grupe mejkera i pred njih se postavlja izazov za koji razvijaju plan sve do zvaničnog početka mejkatona. Na mejkatonu timovi imaju na raspolaganju 36 sati da realizuju svoju ideju uz pomoć obezbeđene opreme.