Европска недеља кодирања за финалисте ИТ каравана - У НТП Београд одржане радионице програмирања за основце - Naučno-tehnološki park Beograd

Европска недеља кодирања за финалисте ИТ каравана – У НТП Београд одржане радионице програмирања за основце

У Научно технолошком парку Београд данас су у оквиру Европске недеље кодирања (EU Code Week), за ученике основних школа, финалистe овогодишњег ИТ каравана – такмичења из дигиталне писмености и безбедности Министарства трговине, туризма и телекомуникација, одржане радионице из програмирања мобилних апликација, мБот робота и 3Д моделовања.

Pрограм који је Министартво организовало у сарадњи са Научно технолошким парком и ИТ центром за децу Кликер, окупио је основце из Београда, Зрењанина, Тутина, Ниша и Чачка, којима је државна секретарка у поменутом министарству, Татјана Матић, поручила да наставе да унапређују своје дигиталне вештине како би искористили све предности нових технологија.

– Сигурни смо да ћете ускоро и сами развијати своје идеје помоћу дигиталних технологија и очекујемо да вас овакве радионице у томе подстакну. У томе посебну улогу играју ваши наставници који су допринели томе и да стигнете до финалног такмичења ИТ каравана и који код вас негују правилан однос према дигиталном окружењу – истакла је Матић.

Ученике је на почетку програма испред НТП Београд поздравила  Марија Мирковић, која је основцима пожелела добродошлицу истичући посебно задовољство што су свој пут ИТ караваном завршили у комплексу на Звездари – језгру иновација, у којем млади, образовани људи раде на стварању иновација. Она је нагласила да то што су данас овде значи да умеју да процене користи информационих технологија  и да је НТП ту да подржи све талентоване младе људе у њиховој жељи да мењају свет на боље.

Ученици су након радионица обишли и упознали неке од компанија чланица НТП Београд и њихове иновативне производе, док су у 3Д Иновационој лабораторији имали прилику да виде како функционише 3д штампа.

Република Србија сваке године учествује у Европској недељи кодирања, која је покренута 2013. на иницијативу младих саветника Дигиталне агенде ЕУ, са циљем промоције програмирања и дигиталне писмености. Прошле године у овој акцији учествовало је рекордних 2,7 милиона људи у 74 земље. Ове године недеља кодирања обележава се од 5. до 20. октобра.