sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Delegacija švajcarskih parlamentaraca posetila NTP Beograd

Delegacija švajcarskih parlamentaraca posetila je juče Naučno-tehnološki park Beograd, a poseti su prisustvovali i ambasador Konfederacije Švajcarske u Srbiji, NJ.E. Philippe Guex, kao i direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Priska Depnering i Ana Pajković, nacionalni programski koordinator.

Delegaciju švajcarskog parlamenta činili su Andrea Caroni, predsednik, Christian Lohr, potpredsednik, Margret Kiener Nellen, Laurent Wehrli i Felix Müri.

Vlada Konfederacije Švajcarske (Sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske, SECO) podržala je osnivanje i razvoj prvog naučno-tehnološkog parka u Srbiji kroz projekat “Naučno tehnološki park Beograd – novi izvozni instrument Srbije” pa su predstvnici NTP Beograd imali posebno zadovoljstvo da švajcarskoj delegaciji predstave razvojni put Parka i dosadašnje rezultate projekta.

U NTP Beograd  sada se razvija više od 70 startap i tehnološko razvojnih kompanija, radno je angažovano više od 700 inženjera dok su kompanije članice u 2018. prihodovale 20 miliona EUR od čega je oko 60% došlo iz izvoza. Gordana Danilović Grković, v.d. direktora i Jelena Petrović, pomoćnik direktora za razvoj poslovanja NTP Beograd, prezentovale su gostima aktivnosti i programe koje Naučno tehnološki park Beograd razvija u cilju podrške razvoja inovacija i tehnološkog preduzetništva,  ističući da razvoj usluga i postignuti  rezultati ne bi bili mogući bez podrške Vlade Konfederacije Švajcarske.

Švajcarska delegacija obišla je i nekoliko švajcarskih  kompanija koje posluju u Naučno-tehnološkom parku Beograd: NextGen, Phytonet i Interventure, domaću kompaniju NovelIC, kao i startape Anora i Smart Research. Takođe, švajcarski parlamentarci su imali priliku da vide i 3D inovacionu laboratoriju u kojoj mladi preduzetnici rade na razvoju svojih hardverskih rešenja, a čije osnivanje je takođe, kroz pomenuti projekat pomogla Vlada Konfederacije Švajcarske.