Кључни играчи из региона на конференцији о приоритетима Стратегије паметне специјализације Србије и улози инкубатора и технолошких паркова у подршци приоритетним секторима - Naučno-tehnološki park Beograd

Ključni igrači iz regiona na konferenciji o prioritetima Strategije pametne specijalizacije Srbije i ulozi inkubatora i tehnoloških parkova u podršci prioritetnim sektorima

Oko 180 učesnika prisustvovalo je u prethodna dva dana (15. i 16. oktobar) konferenciji posvećenoj prioritetima u izradi Strategije pametene specijalizacije Srbije, sa osvrtom na širu regionalnu perspektivu Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope i ulozi koju u ovakvim procesima imaju inkubatori i naučno-tehnološki parkovi.

Događaj u organizaciji Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije (JRC), Ministartsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i EU4TECH projekta finansiranog od EU okupio je ključne igrače iz regiona, a učesnicima su se na otvaranju obratili  državni sekretari u Minstarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Vladimir Popović i Viktor Nedović,  Charlina Vitcheva, zamenik generalnog direktora u direktoratu Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Evropske komisije, kao i Gordana Danilović Grković, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd.

Prvog dana konferencije predočeni su prioriteti Strategije pametne specijalizacije Srbije (4S) proistekli iz procesa preduzetničkog otkrivanja, kao i mere za njihovo sprovođenje, uz diskusiju o iskustvu EU, mogućim izazovima koji se odnose na sprovođenje strategije i mogucćnosti proistekle iz međunarodne saradnje. Bilo je reči o široj regionalnoj perspektivi Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope, regionalnim lancima vrednosti i potencijalima regionalne saradnje u prioritetnim oblastima 4S.

Drugi dan konferencije bio je posvećen tome kako se naučni parkovi, inkubatori i akceleratori u regionima Zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope mogu razviti da imaju aktivnu i ključnu ulogu u podršci prioritetnim sektorima pametne specijalizacije. Održano je i nekoliko panela sa temama koje se odnose na podršku  hardverskim startapima, razvoj i izazove naučno-tehnoloških parkova u zemljama Zapadnog Balkana, tehnologijama u oblasti poljoprivrede, hrane, turizma i medicine… U okviru panela Internacionalizacija kroz soft landing i twining programe, Jelena Petrović, pomoćnik direktora za razvoj poslovanja Naučno-tehnološkog parka Beograd, predstavila je Soft Landing program NTP Beograd namenjen inostranim kompanijama kako bi se prilagodile tržištu i upoznale uslove poslovanja.