Пут Лисабона на Web Summit – НТП Београд у BizTech кошници - Naučno-tehnološki park Beograd

Put Lisabona na Web Summit – NTP Beograd u BizTech košnici

Autor: Bojan Milenković

 

Početkom svakog novembra, od 2016. godine, Lisabon živi Web Summit. U gradu, koji važi za jedan od najlepših evropskih, sve je podređeno jednoj od najboljih i najvećih tehnoloških konferencija na svetu. Gradski servisi, saobraćaj, turistička ponuda, hotelski smeštaj, sve se upravlja prema agendi Samita.

Zašto je tako, dovoljno je navesti sledeće:

  • više od 70.000 učesnika iz preko 160 zemalja sveta,
  • više od 2.000 startapa učestvuje,
  • više od 1.200 govornika i još toliko investitora.

Brojevi su impresivni i govore dovoljno, a tokom događaja najuticajnija imena i donosioci odluka iz sveta tehnologije i biznisa razmenjuju znanja i razmišljanja o temama budućnosti. Samit je kombinacija predavanja, panel diskusija, pitch-eva, sastanaka i susreta tokom četiri i po dana trajanja.
Kako bih se upoznao sa brzonapredujućim ekosistemom Portugala, kao i startap i teh trendovima u svetu, ovog novembra i ja sam se, kao predstavnik NTP Beograd, uputio ka Lisabonu.

Kako to sve izgleda i zašto je važno?

Zamislite 70.000 ljudi na jednom mestu u 5 sajamskih hala, na kojima se na 23 bine paralelno odigrava program uz dodatne sastanke, susrete, pitch sesije i sajamski deo za startape! To predstavlja pravu biz&teh košnicu koja “zuji” 24 sata tokom trajanja Samita. Čak i noću, program se nastavlja u okviru Night Summit-a, na kome možete nastaviti da širite kontakte u malo opuštenijoj atmosferi. Za startap osnivače, ovo je velika prilika da dođu do investitora, za investitore da dođu do odličnih šansi za ulaganje, za entuzijaste da podele svoja iskustva sa drugima, a za donosioce odluka da oslušnu kako razmišljaju svi oni koji tehnološku stvarnost menjaju svakog dana.
Koliko je Web Summit značajan za portugalski startap ekosistem govori i to da je država produžila saradnju sa kompanijom u čijem je vlasništvu ova konferencija, pa će se i narednih 10 godina održavati u Lisabonu. Jedna od stvari koja se posebno ističe i značajna je za, generalno malu startap zajednicu koja je do sada iznedrila 3 Unicorn kompanije (Farfetch, OutSystems i Talkdesk), jeste upravo mogućnost da mladi startap osnivači dođu u dodir sa uspešnim ljudima iz celog sveta, shvate način razmišljanja, prikupe savete, ranije dođu do investicija, zaključe partnerstva, upoznaju konkurenciju, itd. Upravo takvo umrežavanje na globalnom nivou, čini značajnu konkurentsku prednost za startape iz Portugala, što dalje omogućava da se portugalski startap ekosistem razvija dosta brže budući da su prilike iz sveta dovedene u Lisabon. Ovome treba dodati da Portugal ima nacionalnu inicijativu i organizaciju koja okuplja sve inkubatore u zemlji, Startup Portugal, kao i da se trenutno gradi najveći inkubator u Evropi baš na području Lisabona. Sve ovo stavlja Portugal (posebno Lisabon i Porto) na svetsku startap mapu.

Šta se sve moglo čuti?

Na Samitu je od 2009. godine (prvobitno organizovan u Dablinu) govorilo mnogo uticajnih govornika, poput Stivena Hokinga, Elona Maska, ili Garija Kasparova. Ovogodišnje govornike možete pronaći ovde.

Dodatno,sa ovog Web Summit-a izdvojio bih nekoliko poruka i trendova:

  • dalji razvoj veštačke inteligencije i nove primene (sada uz značajnu podršku kompanije Huawei preko 5G tehnologije), uz razmenu iskustava u data preparation i model building etapama, sa izazovom koji se sve više spominje, a to je integracija etičkog modela u veštačku inteligenciju (building a moral machine). U modernoj filozofiji ovaj fenomen je poznatkao Problem tramvaja (The Trolley problem).
  • akcenat na važnosti zaštite podataka o ličnosti – Samit je otvoren uvodnim obraćanjem, nikog drugog već jedne od najpozvanijih osoba za  ovo pitanje, Edvarda Snoudena. Preko uključenja uživo, imao je jaku poruku sa: ”The only way to protect anyone is to protect everyone”.
  • fokus na traženje rešenja za modele učenja van učionice, uz veštačku inteligenciju, koji će imati širi uticaj na društvo,
  • sve veći značaj veština poput emocionalne inteligencije, kritičkog razmišljanja i razmišljanja ”van kutije” za budućnost posla i zapošljavanja, umesto onih koje su zastupljene u standardnim modelima obrazovanja,
  • generacija Z ima sve veći uticaj na trendove u konzumerizmu, a još uvek je za mnoge velika nepoznanica. Jedno je sigurno – pažnja je postala redak resurs za mnoge generacije, a posebno je redak resurs ove generacije, pa se kompanije sve jače bore na ovom polju,
  • iako je i dalje više investicija sa većim iznosima u SAD-u, trend je da i u Evropi ima sve više novca, mada i dalje ima nekoliko hiljada startapa spremnih za rast koji traže investicije na Starom kontinentu. Utisak je takođe, da je sada relativno manje izlazaka na berzu (IPO) nego ranije, s obzirom na trend većih iznosa VC investicija po svakoj rundi,
  • Lilium je predstavio svoj projekat letećeg taksija, koji će saobraćaj u gradskim zonama transferisati iz 2 u 3 dimenzije.

Otišao bih na Samit. Šta mi je najvažnije?

Najvažnija stvar – fokus. Kako je događaj zaista veliki, sa mnogo zanimljivog sadržaja, veliki je izazov održati fokus na ciljevima zbog kojih ste tu.

Zbog toga je prvo, vrlo važno dobro definisati nekoliko ciljeva i rangirati ih – dosta stvari odvlači pažnju, kompleks je ogroman i velike su gužve, pa se gubi dosta vremena i u prelascima iz hale u halu. U svemu tome vam može pomoći zvanična mobilna aplikacija Samita, u kojoj imate celu agendu, sa svim govornicima i ostalim informacijama vezanim zadogađaj, sa opcijama poput kreiranja sopstvenog programa i kontaktiranja ostalih učesnika na Samitu. Ovo je značajan kanal za umrežavanje, jer bi bilo teže da doći do partnera da ih fizički tražite po ogromnim sajamskim halama. Ovako sastanke možete ugovoriti pre dolaska na događaj.

Ovogodišnji Web Summit rasprodat je do “poslednjeg mesta”, a organizatori su već za trajanja ovog zakazali sledeći susret – za godinu dana na istom mestu. Ako vas interesuje startap i teh svet, početkom novembra u Lisabonu “na pravom ste mestu u pravo vreme”, zato ako biste da budete deo ove ”košnice” u 2020, planirajte odlazak i kupite karte na vreme.
Za sva pitanja i teme za diskusiju u vezi Samita ili portugalskog startap ekosistema, budite slobodni da me kontaktirate preko mejl adrese (bojan.milenkovic@ntpark.rs), kao i putem poruke preko LinkedIn profila.