sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Beloruska delegacija na čelu sa ministrom obrazovanja u poseti NTP Beograd

Delegacija beloruskih predstavnika nauke, na čelu sa ministrom obrazovanja Republike Belorusije Igorom Karpenkom, posetila je juče Naučno-tehnološki park Beograd.

Goste je dočekala v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović Grković, koja je gostima predstavila razvojni put prvog naučno-tehnološkog parka u Srbiji gde se trenutno razvija više od 70 startap i tehnološko razvojnih kompanija, a radno je angažovano više od 650 inženjera.

Osnovan u partnerstvu Vlade RS (u ime Vlade, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja), Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu, koristeći najbolje međunarodne primere, Naučno-tehnološki park Beograd je mesto spajanja i razmene između institucija, nauke i privrede, podsetila je Danilović Grković, naglasivši značaj ovakvih instrumenata podrške za razvoj inovacionog ekosistema. Kako je navela, Srbija ima ogroman potencijal u velikom broju mladih na fakultetima, ono što im nedostaje su biznis znanja i uloga NTP Beograd je da pomogne, podrži i ohrabri ove mlade ljude na tehnološko preduzetništvo, razvoj i komercijalizaciju inovativnih proizvoda/usluga.

– Na jednom mestu imate i male startap kompanije, tehnološko razvojne, domaće i strane kompanije, jako puno idea, energije i konekciju sa univerzitetom – to je pravi primer onoga što u teoriji zovemo ekonomija zasnovana na znanju, kao i pokazno mesto da izdvajanja sredstava iz budžeta za nauku i obrazovanje nisu trošak već investicija.

U okviru beloruske delagcije bili su i prof. Irina Kiturka, rektor Državnog univerziteta Janka Kupala, prof. Mihail Lustenkov, rektor Belorusko-Ruskog univerziteta, prof. Aleksandr Maliarevič, prorektor – Beloruski nacionalni tehnički Univerzitet, Lyskavets Natallia Ivanovna, zamenik šefa Centra za međunarodne odnose Ministarstva prosvete, Aleksandar Genadevič, zamenik predsednika Državnog komiteta za nauku i tehnologije Republike Belorusije, Sergej Vladimirovič, načelnik uprave za međunarodnu naučno-tehničku i inovacionu saradnju Državnog komiteta za nauku i tehnologije Republike Belorusije, Vasilij Grigorevič, Prorektor za naučni rad Beloruskog državnog univerziteta.

Poseti je prisustvovao i pomoćnik ministra prosveta nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Saša Lazović.

Gosti iz Belorusije su imali priliku i da se susretnu sa nekim od kompanija članica koje posluju u NTP Beograd. Startap 3F-Fit Fabricando Faber predstavio je svoja rešenja za pomoć ljudima sa motornim hendikepom, proizvode kvalitetne i jednostavne primene koji im pomažu da unaprede motorne veštine, a obišli su i kompaniju Gilab koja razvija inovativna rešenja zasnovana na IKT tehnologijama i Geoinformatici. Njihov cilj je proizvodnja „pametnih“ rešenja u poljoprivredi, urbanim ekosistemima, energetici i u oblasti životne sredine.