Висока делегација Европског парламента у посети НТП Београд - Naučno-tehnološki park Beograd

Visoka delegacija Evropskog parlamenta u poseti NTP Beograd

Visoka delegacija Evropskog parlamenta (EP), sa predsednikom grupe Evropske narodne partije (EPP) Manfredom Veberom na čelu, posetila je danas, u okviru zvanične posete Srbiji, Naučno-tehnološki park Beograd.

U delegaciji su bili i predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, dok su poseti prisustvovali i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji NJ.E. Sem Fabrici, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Viktor Nedović i programski rukovodilac za MSP, kompatitivnost i inovacije Delegacije EU u Srbiji, Dejan Šuvakov.

Goste je u ime domaćina dočekala v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović Grković i Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Danilovć Grković je evropskim parlamentarcima predstavila razvojni put i rezlutate prvog naučno-tehnološkog parka u Srbiji, u kome se razvija više od 70 startap i tehnološko razvojnih kompanija, radno je angažovano više od 700 inženjera, a kompanije članice su u protekoloj godini prihodovale više od 20 miliona EUR.

Ovakvi rezultati pokazuju da se razvojem pravih sistema podrške kao što su naučno-tehnološki parkovi može realizovati potencijal koji Srbija ima u mladim ljudima i da svojim programima podrške razvoja i komercijalizacije inovacija NTP Beograd svake godine proizvodi više inovacija, startapa, novih radnih mesta i rast izvoza, naglasila je Danilović Grković ističući i da NTP Beograd sada ima razvijen model i ekspertizu za prenos znanja i iskustva za razvoj naučno-tehnoloških parkova i u drugim regionima Srbije.

Ivan Rakonjac je upoznao goste sa rezultatima i programima Fonda za inovacionu delatnost, ističući važnost podrške EU za unapređenje istraživačkog sektora i inovacija u Srbiji, a predstavilo se i nekoliko  korisnika sredstava programa. Među njima su i kompanije članice NTP Beograd PirateArt i Phytonet, koje je obišla evropska delegacija izrazivši veliko interesovanje i pohvalivši rad i inovacije kompanija, NTP Beograd i Fonda za inovacionu delatnost.