sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Sportu trebaju nova rešenja – Telavivski susret u budućnosti sports-tech industrije

Ne moramo trošiti reči o eksploziji stratap ekosistema u Izraelu, gde svake godine nastane više od 1.000 novih startapova, a svakoga dana samo u Tel Avivu imate i po 5 događaja posvećenih ovoj temi. Iako smo boravak u ovom gradu prošle nedelje iskoristili da dodatno upoznamo rastući ekosistem i obiđemo neke nove akceleratore i primere podrške tehnološkom preduzetništvu, u fokusu posete bio je Colosseum Sports Tech Nation Summit, međunarodni događaj – “an absolute must” za sve koji posluju u sferi sportskih tehnologija.

Organizator – Colosseum Sport, vodeća sports-tech organizacija u Izraelu, sa kojim smo ove godine pokrenuli prvi program podrške startapima koji inoviraju u oblasti sporta – Colosseum Sports Tech Serbia, okupio je investitore, sportske organizacije i startapove iz više od 20 zemalja na svetu da razmene ideje, diskutuju o trendovima, upoznaju prilike, potrebe industrije, kao i jedni druge. Događaj u Tel Avivu bio je dragocena prilika za umrežavanje, omogućivši kompanijama i klubovima da stupe u kontakt sa međunarodnim akterima, upoznaju najnovije trendove i otvore mogućnosti da ih uključe ili razviju u svoje trenutne aktivnosti. Za startape sjajna prilika da predstave svoja rešenja,  nađu potencijalne partnere i podršku za njihovo dalje unapređenje i realizaciju.

Među više od 300 učesnika bili su i predstavnici iz Srbije – uz naš tim i pobednik prvog Colosseum Sports Tech Serbia programa – Sportifico platforma za ženski fudbal, a u ulozi paneliste i Mihajlo Džaril, osnivač Fortuna eSport.

Problemi i rešenja

Sportu trebaju rešenja – naizgled jednostavna, ali svakako je najupečatljivija poruka i poziv svim akterima da ozbiljno shvate promene koje nastaju u ovoj sferi. Apel je poslao Javier Sobrino, direktor FC Barcelona za strategiju i inovacije, kluba u kome su, svesni promena i nove budućnosti sporta, razvili svoj Innovation hub sa nekolicinom programa koja generišu nova znanja, proizvode i usluge za njihove sportiste, partnere i fanove.

esport, fudbal i košarka, viđeni su među top 3 sporta za potencijalni rast prihoda, dok se sadržaj (i još sadržaja) za kojim tragaju i klubovi i fanovi, rast betting platformi, fitness i esport vide kao dominantni trendovi.

Johsan Billingham ispred FIFA istakao je da su samo na svetskom prvenstvu za žene u Francuskoj ove godine od tehnologije koristili Video Assistant Referee (VAR), Goal-Line Technology (GLT), Optical Tracking Systems, Team Analyst Technology i Medical Replay Application. Prodor novih  tehnoloških rešenja, kako je naveo, implementiraju tek 3-4 godine unazad, izazova je još mnogo pa tragaju za novim rešenjima i startapima koji ih donose (rešenja ne mogu biti na nivou prototipa, potrebno je pokazati šta radi/kako/gde). Pojednostavljujući, u fokus je stavio rešavanje “patnje” igrača i veću uključenost fanova.

Jedna od glavnih „take aways“ sa Samita upravo je da nove generacije fanova zahtevaju 24/7/365 personalizovano iskustvo, pa je i stav svih učesnika da intenzivniji doživljaj i iskorak fanova od posmatrača do učesnika okupira sportsku scenu i istovremneo je niša sve većeg broja startapova.

Podaci i u ovoj industriji postaju najvredniji resurs –  ali ne samo njihovo sakupljanje, analiza, i obrada već i komercijalizacija. Sport je već dugo više od zabave, pa i stadioni postaju objekti za zaradu.

Startapi

I na bini i van nje, Samit je bio mini revija startapova koji remete globalnu industriju sporta, a ovo je nekoliko interesantnih primera:

LiveU: Disrupting the broadcasting production – Ovaj izraelski startap obezbeđuje timovima i TV emiterima uživo prenos mečeva, intervjua, konferencija ili delova sportskih događaja. Terenske jedinice koriste snagu satelitskog kamiona u malom, ručnom nosištu za proizvodnju i distribuciju sadržaja, što olakšava produkcijskim timovima da brže i jednostavnije emituju događaje uživo. Između ostalog, do sada su radili 24h uživo pronos sa Le Man trke automobila u Francuskoj, uživo prenos sa stadiona u Rusiji tokom svetskog prvenstva u fudbalu, trke forumula,…

Pico: designing the future of fan engagement – Pico pomaže kompanijama da povećaju svest o robnoj marki i dodatno uključe sportske fanove na osnovu sadržaja koji su oni i kreirali. Na taj način kompanije mogu povećati angažman ne samo sa svojim fanovima, već i sa prijateljima tih fanova. Efikasniji proces za timove i ličniji za fanove, Pico obezbeđuje koristeći veštačku inteligenciju i namenske chatbotove.

Track160: revolutionizing team sports analytics – Izraelski startap unosi revoluciju u analitiku sportskih timova. Koristeći veštačku inteligenciju, kamera prati igrače i putanju lopte tokom celog meča automatizujući metriku sportskih timova i generišući podatke  o performansama i taktičke analize za medije, igrače, trenere i menadžere. Razvili su takođe i aplikaciju koja automatski pretvara pozicije igrača u foto-realistične 3D reprezentacije, omogućivši emiterima/gledaocima da menjaju ugao gledanja tokom uživo prenosa meča.

Fave: Smart gaming for smart exercise – Korejski startap kombinuje gejming i vežbanje koristeći pametnu opremu i  uređaje za senzore pokreta. Korisnik tako, istovremeno može uživati u mobilnim igrama i primati informacije o vežbanju putem aplikacije.

SeatServe: in-seat service solution for venues – SeatServe je razvio platformu za dostavu hrane, pića i robe na stadionima. Navijači sa jedne strane žele da ostanu na svojim mestima tokom mečeva i imaju VIP tretman, dok stadioni traže bilo koji alat koji povećava doživljaj i iskustvo navijača. Ovaj startap sa sedištem u SAD, omogućava i jedno i drugo, upravljajući porudžbinama, naplatama i analitikom.

Ka budućnosti

Na sceni Sports Tech Nation Summit-a bili su i predstavnici sports-tech kompanija Pixelott, Playsight, Garmin, Intel, UEFA, Maccabi Tel Aviv Basket-Ball, Nike, DFL, Australia Sports Technologies Network, Sports Tech Tokyo, SportsTechX,  govorilo se o načinima usvajanja novih tehnologija, prilikama za investitore i sportistima budućnosti, te njihovim preformansama.

Samit je posebno skrenuo pažnju na jačanje ženskog glasa u sportu pa su i zvono koje je ozvaničilo početak konferencije na telavivskoj berzi oglasile uspešne izraelske sportistkinje,  preduzetnice i inovatorke. Tako je i pitch kompanije Sportifico, pobedničkog startapa prvog Colosseum Sports Tech Serbia programa koji razvija platformu za ženski fudbal, privukao veliku pažnju prisutnih. Kompanija je održala više sastanaka sa predstavnicima investicionih fondova, kompanijama i sportskim organizacija o petencijalnoj saradnji i unapređenju inovativnog rešenja.

Hot tema kad je reč o spoju tehnologije i sporta je neprevaziđeni esport, pa je još jedan srpski predstavnik pobrao simpatije prisutnih – Mihajlo Džaril, osnivač kopanije Fortuna esport koja se bavi studijskom i video produkcijom esport sadržaja, kao i TV i online prenosom međunarodnih esport takmičenja, a organizator je i Esports Balkan League (EBL) – lige sa najvećim nagradnim fondom u našem regionu do sada. Esport takmičenja dobijaju sve izraženiju medijsku pokrivenost, broj fanova preti da ugrozi i najpopularnije sportove, pa se na turnire sliva broj gledalaca koji će uskoro da parira i najvećim svetskim takmičenjima poput Olimpijade. Ipak, kako je istaknuto i na panelu posvećenom ovoj temi, da ovaj sport postane disciplina na najvećem sportskom takmičenju, još nije izvesno.

Za razliku od gejminga, u Tokiju se sledeće godine očekuje eksplozija novih tehnologija u sport. To su na Samitu potvrdili i predstavnici zemlje izlazećeg sunca –  Tokio 2020 iskoristiće industrijsku snagu i inovacijski potencijl Japana donoseći nova iskustva i za igrače i fanove. Već sada je poznato da će najveći deo volonterskih poslova obavljati roboti (pomagati oko gostiju, na borilištima, učesnike i fanove prevoziće taksi bez vozača) pa predstojeću mnogi već nazivaju – Olimpijadom budućnosti.

Do tada, Colosseum Sport nudi drugačiji način da istražite budućnost sporta. Organizator je na Samitu predstavio Colosseum Pro, jedinstvenu globalnu platformu koja daje uvid u tehnološki prodor u svet sporta– startapima mesto da se razvijaju, investitorima da traže gde da investiraju, a organizacijama da inoviraju. Beta verzija otvorena je za prvih 500 korisnika!

Samit je završen B2B susretima, a dan posle održani su i eksperstki seminari. Novi telavivski susret u budućnosti sporta organizator je zakazao već za narednu 2020. godinu.

Fotografije sa Samita pogledajte u našoj galeriji. Više njih i higlight video događaja dostupni su na linku.