Моје искуство: Од ParkUp!-а до стартапа - Naučno-tehnološki park Beograd

Moje iskustvo: Od ParkUp!-a do startapa

Autor: Ivana Stankov

Na studentski startap kamp ParkUp!-u Naučno-tehnološkom parku Beograd stigla sam sa željom da naučim inovativne stvari, ambicijom da u skorijoj budućnosti osnujem svoju firmu. Moji roditelji su se ceo život bavili privatnim poslom pa sam tako odrasla okružena pičama i životom preduzetnika. ParkUp! program je specifičan po timskom radu i tome što povezuje ljude različitih interesovanja, zbog čega sam i sama na početku programa postala deo tima potpuno različitih veština, sposobnosti i znanja. Kroz afirmativne radionice i igre upoznavali smo se i formirali kao tim, a upoznala sam još mnogo ljudi sa kojima i danas sarađujem, što je možda i najveće bogatstvo ovog kampa!

Kamp

Kroz pet dana intezivnog rada, radionica i predavanja na ParkUp!-u smo savladali osnove Lean Startup metodologije – od problema do rešenja. Naučili smo kako da postavimo prava pitanja u razgovoru sa potencijalnim korisnicima i kako da izbegnemo pogrešne informacije.

Zanimljivo je što smo kao tim ostajali i do kasno u noć nakon predavanja, kako bismo se pripremili za sutrašnji dan. Danas kad razmislim, ta želja da budemo što bolji i stignemo do cilja bili su ključni za uspeh koji smo postigli na tadašnjem ParkUp!-u, kao i da nastavimo da kao AlgiOx tim radimo na našoj ideji, viziji i rešenju za čistiji vazduh za sve nas.

Šta dalje?

Nakon ParkUp!-a želeli smo da nastavimo razvoj rešenja koje smo započeli i u koje smo verovali, iako je postavljanje prioriteta bio veliki izazov. Kao student bilo je vrlo teško da uz fakultet, i dalje učestvujem u razvoju tima AlgiOx. Presudila je međutim, želja za preduzetništvom i prilika za koju sam znala da je ne smem propustiti!

Zbog toga i preporučujem svima da se prijave na ovaj program – ne znate gde vas to može odvesti. Nije važno da li imate ideju ili ne, svako u timu je deo jedne velike slagalice. U početku sam i sama brinula da neću naći svoje mesto u timu, a danas sam lider tog istog tima! Organizacija i strateško razmišljanje je nešto u čemu se ispostavilo da sam vrlo dobra, a osim toga zadužena sam za odnose za kupcima i zaključivanje partnerstava. Rad sa ljudima različitih oblasti i interesovanja i dalje je za mene najdragocenije iskustvo, kao i prilika za stalnim učenjem.

Startap avantura

Godinu dana nakon ParkUp!-a postali smo i deo zajednice NTP Beograd! Kao tim, zajedno smo sazreli i naučili da ne dozvolimo da sitni neuspesi utiču na viziju o našem uređaju. Neuspesi su sastavni deo razvoja, a to kako se tim nosi sa tim najviše govori o njemu. U podršci i razvoju veoma nam je pomagao Naučno-tehnološki park Beograd. Biti deo ovako velike startap zajednice danas, samo je po sebi veliko iskustvo, a put koji morate proći da biste došli do krajnjeg proizvoda je već posebna avantura.

Pravi početak za to je upravo – ParkUp!

PRIJAVE

Prijave za četvrti studentski startap kamp ParkUp! 2020 u NTP Beograd su otvorene do 2. februara. Više o programu i prijavama na LINKU.

O Ivani i AlgiOx timu

AlgiOx tim formiran je na zimskom ParkUP! kampu u februaru 2019. sa vizijom čistijeg vazduha za sve nas. Na kraju kampa, ovaj tim i rešenje izabrani su kao najbolji. Od tada, tim je nastavio da se razvija i prošao je nekoliko akceleratorskih programa, a krajem 2019. dobili su sredstva za dalji razvoj svoje ideje na konkursu Grada Beograda i zvanično postali član NTP Beograd!

Ivana Stankov je student 4. godine Tehnološko-metalurškog  fakulteta. Osim rada u AlgiOx timu, aktivna je u studentskim organizacijama i aktivno radi na unapređenju položaja mladih.