Како до идеје од милион долара - На ТМФ-у одржан инспиративан meetup са стартаповима - Naučno-tehnološki park Beograd

Kako do ideje od milion dolara – Na TMF-u održan inspirativan meetup sa startapovima

U koju ideju bi uložili milion dolara, studenti tehničkih fakulteta imali su priliku da odluče sinoć na meetup-u pod istoimenim nazivom, održanom na Tehnološko-metalurškom fakultetu (TMF) u Beogradu. Četiri startapa, podržana od Poslovno tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta Beograd (BITF),  prezentovali su svoja inovativna rešenja: AlgiOx (pametni uređaj za prečišćavanje vazdugha), Gilab (rešenje u oblasti precizne poljoprivrede), Easy Aeril (bespilotni sigurnosni sistemi) i Anora technologies (pametna rukavica za slepe).

U koji startap bi kao investitori uložili, studenti su glasali aplauzom.

Meet-up na Tehnološko-metalurškom fakultetu organizovavan je na inicijativu (BITF), osnovanog od strane 4 tehnička fakulteta: Građevinski, Elektrotehnički, Mašinski i TMF, a koji je danas deo NTP Beograd zadužen za inkubaciju, odnosno podršku startapima i timovima u najranijoj fazi razvoja. Cilj je bio da se ukaže na primere uspešnih startapa, od kojih su neki razvoj svojih inovativnih ideja započeli upravo na nekom od tehničkih fakulteta, i da se studenti ohrabre na tehnološko preduzetništvo.

Gordana Danilović Grković, v.d. direktora NTP Beograd istakla je da je od početka poslovanja BITF-a do danas podržano više od 120 novih startapova i pozvala mlade da se obrate NTP Beograd i BITF ukoliko imaju ideju i žele dalje da je razvijaju. Studente je pozdravio i dekan TMF-a prof Petar Uskoković, istakavši zadovoljstvo i važnost organizacije ovakvih događaja za koje veruje da će postati tradicija.

Studente je najviše interesovalo kako definisati ciljne grupe i doći do nophodnog tržišta, koji su  bili najveći izazovi startapova tokom razvoja i kako oformiti tim ljudi oko ideje. Tokom događaja su takođe predstavljeni i neki od programa podrške NTP Beograd i BITF, namenjeni startapima i studentima zainteresovanim za startap svet – ParkUP! studenstki kamp, ImagineIF (za startape koji inoviraju u oblasti zdravstva), te Colosseum Sports Tech Serbia (podrška razvoju inovacija u oblasti sportskih tehnologija).