Овако на приступ инвестирању гледају стартапи и VC фонд - Одржан још један ZOOM meetup "Четвртком у четири" - Naučno-tehnološki park Beograd

Ovako na pristup investiranju gledaju startapi i VC fond – Održan još jedan ZOOM meetup „Četvrtkom u četiri“

Osnivač startapa Penta, Lav Odorović i vodeći partner u South Central Ventures, Jan Kobler, podelili su danas sa učesnicima našeg meetup-a „Četvrtkom u četiri“ kako vide pristup startapa investitorima: kakva je atmosfera u komunikaciji, na koji način ostvariti prve kontakte, kada je za investitore “još rano za investiciju”, a kakav feedback je najkorisniji za startape.

Oba sagovornika saglasila su se da količina kapitala, odnosno iznos investicije koju startap rise-uje, utiče na fokus kompanije, kao i njenu vrednost.

Lav, koji je do sada prikupio više od 18 miliona EUR investicija, podelio je sa učesnicima da je veoma teško dođi do novca, objasnivši da su pre podizanja jedne investicije od 2,2 miliona EUR pričali sa čak 66 VC-jeva. Kako je istakao, to je naročito teško za startape u Evropi , dok je u Americi lakše doći do investicije od pola miliona, milion dolara.

Kobler je ispričao da se tokom razgovora sa startapima uvek postave u ulogu kao da su već investirali u njih, natojeći da steknu utisak kako startapi razmišljaju i koliko su spremni za promenu pravca, dok je Lav istakao da je najviše naučio od VC-jeva koji su davali iskren feedback i ukazivali im gde greše, za razliku od onih koji najčešće samo kažu „rano je“.

Bilo je reči i o tome da li je efektnije investitorima pristupiti direktno ili preko neposrednog kontakta,  kako sve doći do njih, šta su opcije za startape iz Srbije, te koji su najveći izazovi za obe strane.

Osvrnuli su se i kako će odluke o investiranju izgledati nakon krize sa Corona virusom. Za Lava, biće teže za seed-funding, dok Jan smatra da će fondovi ići na „back to basic“ princip, odnosno da će se gledati metrike poput prihoda, sa fokusom na profitablnost. U svemu ovome, on vidi i prilike za startape, pre svega u digitalizaciji tradicionalnih biznisa.

Ukoliko ste propustili ovaj sjajan razgovor možete ga pogledati na našem YouTube kanalu.