Онлајн хакатон „Србија Хакује Kорону” - Нова иницијатива мејкера за помоћ здравственим радницима - Naučno-tehnološki park Beograd

Onlajn hakaton „Srbija Hakuje Koronu” – Nova inicijativa mejkera za pomoć zdravstvenim radnicima

Prijave za onlajn hakaton „Srbija Hakuje Koronu”, koji želi da okupi zdravstvene radnike, programere, mejkere i konsultante, kako bi udruženim znanjima i alatima razvili proizvode koji mogu da pomognu zdravstvenim radnicima u zaštiti od virusa Covid-19, otvorene su do 7. aprila u ponoć.

Hakaton je još jedna inicijativa grupe Vizionari Srbije, ustanovljene 20. marta od strane grupe entuzijasta iz “mejkerske” zajednice sa ciljem da pomognu svojim sugrađanima koji su izloženi rizicima i opasnostima po zdravlje usled epidemije koronavirusa.

Prvi projekat je bio namenjen kreiranju zaštitnih vizira koji štite zdravstvene radnike i druge ugrožene grupe, u koji su uključeni i mejkeri iz naše zajednice, a u 3D  i laser laboratoji u NTP Beograd do sada je proizvedeno nekoliko hiljada okvira i zaštitnih delova za vizire!

U Vizionarima Srbije očekuju da će se u narednim danima unaprediti proces masovnije proizvodnje vizira tehnikom brizganja, tako da je sada dobro vreme da se jedan deo proizvodne zajednice polako usmeri na druge ideje. Ovo ne znači da se potpuno prestaje sa izradom vizira, već da će manja grupa biti fokusirana na izradu većih količina, navedeno je na njihovoj Facebook stranici.

Sada pozivaju sve da se pridurže hakatonu,  na kome će, kako ističu, otići nekoliko koraka dalje, nastojeći da se kreiraju sledeća efektivna rešenja:

  • Kaciga za respirator
  • Full face maska
  • Kompletni neinvazivni respirator
  • Kapija za dezinfekciju
  • Sterilizator prostorije
  • Razna softverska rešenja

Za ovu akciju potrebni su sledeći stručni profili: modeliranje (CAD),  softverski inženjeri, hardverski inženjeri,  zdravstveni radnici sa poznavanjem potreba iz prve ruke i ostalo.

Više detalja i prijave OVDE.