Међусобно разумевање кључно за партнерства - Одржан меетуп о сарадњи стартапа и корпорација - Naučno-tehnološki park Beograd

Međusobno razumevanje ključno za partnerstva – Održan meetup o saradnji startapa i korporacija

Startapi i korporacije razlikuju se po mnogo čemu, ali njihova tačka susreta donosi obostranu korist, dok ključ veće saradnje i iskorišćenosti potencijala leži u međusobnom razumevanju – spremnosti svake strane da razume interese, očekivanja, podsticaje i način poslovanja drugog, saglasili su se učesnici današnjeg meetup-a „Korporacije i startap revolucija“.

Na njemu su iz perspektive startapa i velikog sistema govorili Siniša Raković, CEO i osnivač startapa Hunch, osnovanog 2016. koji razvija SaaS rešenje za automatizaciju digitalnog oglašavanja, među svojim klijentima ima već nekoliko ozbiljnih imena, a prošle godine su postali deo akceleratorskog programa kompanije Google namenjenog startapima iz oblasti marketinga i Ivan Dimitrijević, iz kompanije Telenor, koja veoma polaže na inovativnost i saradnju sa startap zajednicom.

Jedan od saveta za startape u radu sa velikim sistemima je da se „naoružaju strpljenjem“ jer je pristup korporacijama spor proces koji traje i više ljudi je uključeno u donošenje odluka, dok je kao jedna od ključnih stvari za uspeh istakuto jasno prikazati promenu koje startap rešenje donosi, a koje će omogućiti da kompanija ostvari bolje rezultate.

Različita očekivanja dve strane stvara gap, istaknuto je, jer kako je između ostalog navedeno „startap jede neizvesniost za doručak, dok korporacije neizvesnot vide kao pretnju i nastoje da je smanje na minimum“,  ali su oba sagovornika istakla da potencijalno parterstvo donosi obostranu korist.

Bilo je reči u kojoj fazi je startap spreman da odgovori potrebama korporacije, šta je to što kompanije najpre gledaju kod startapa sa kojima bi potencijalno da sarađuju – ideja, problem koji rešavaju, tim,  te kako startapi da sačuvaju svoju nezavisnost i zaštite svoje zaposlene od headhuntinga.

Ceo meetup možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Ovaj događaj podržan je kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova” od strane Vlade Švajcarske Konfederacije, u cilju podsticanja tehnološkog preduzetništva.