Како руководити високоризичним бизнисом - Тихомир Бајић и стартапи из Србије дискутовали o Lean методологији на webinaru "Четвртком у четири" - Naučno-tehnološki park Beograd

Kako rukovoditi visokorizičnim biznisom – Tihomir Bajić i startapi iz Srbije diskutovali o Lean metodologiji na webinaru „Četvrtkom u četiri“

U čemu je prava vrednost Lean Startup metodologije za razvoj visokorizičnih biznisa, Tihomir Bajić, blizak saradnik Erika Risa, autora startap biblije Lean Startup, sa kojim trenutno radi u Long-Term Stock na poziciji CEO, osnivač više startapa i investitor, podelio je sa nama da današnjem meetup-u „Četvrtkom u četiri“.

Kako je istakao, ova metodologija zasnovana je metododama naučnog pristupa svetu – definisanju hipoteze i ekperimentima čime potvrđujemo ili negiramo tu hipotezu. Cilj je što pre potvrditi da li je ono što radimo na dobrom putu,  kako bismo utrošili što manje vremena  i drugih resursa.

Tihomir ističe da uspešni preduzetnici imaju izgrađeno čulo koje pretpostavlja koji su rizici i problemi sa kojima treba da se suoče i to što pre to bolje. U uvodnom predstavljanju osvrnuo se i na startape u vreme krize sa pandemijom Corona  virusa, istakavši da se nivo rizika podigao i da je to vreme kad treba izgraditi pristup kriznim situacijama – kako neizvesnost pretvoriti dobrobit za korisnike.

Aktivnoj diskusiji o važnosti Lean  pristupa, posebno je doprinelo uključenje u razgovor 3 stratapa iz Srbije, iz različitih inustrija i u različitim fazama razvoja.

UrbiGo, green-tech startap koji kreira mini pametne uređaje za gajenje biljaka u stanu koji se kontrolišu putem mobilne aplikacije, Take Care iz Niša koji rešava problem starijih koji piju više grupa lekova i u fazi su razvoja MVP-a – pametne kutije za lekove i LeanPay, fin-tech startap koji omogućava korisnicima da dobiju kredit u momentu kupovine u radnjama bez odlaska u banku, podelili su kako su primenili principe Lean metodologije u razvoju svojih inovativnih proizvoda i usluga. Sa Tihomirom su se osvrnuli kako su prepoznali problem na tržištu, koje metrike koriste da znaju da su na pravom putu razvoja, te šta je sledeća visokorizička lestvica koju bi trebalo da pređu. Osim našeg gosta iz Silicijumske doline korisne savete startapi su podelili i međusobno na osnovu prethodnog iskustva.

Ukoliko ste propustili, webinar koji morate odgledati naći ćete na našem YouTube kanalu.

Događaj je omogućen zahvaljujući projektu “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova” podržanog od Švajcarske Vlade u cilju podizanja svesti o preduzetništvu i inovacijama.