sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Premijerka Srbije u poseti NTP Beograd – Predstavljena nova oprema u inovacionim laboratorijama i rezultati javnog poziva Covid-19 Fonda za inovacionu delatnost

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, obišla je danas inovacione laboratorije u Naučno-tehnološkom parku Beograd (NTP Beograd ) gde su startapovi i tehnološko-razvojne kompanije iz NTP-a demostrirale razvoj inovativnih proizvoda i usluga na novoj opremi koju je donirala Vlada RS. Tokom posete su predstavljeni i rezultati javnog poziva COVID-19 Fonda za inovacionu delatnost, kojim je odobreno 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća.

Poseti su prisustvovali Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, Dubravka Negre, direktorka kancelarije Evropske investicione banke (EIB), kao i Gordana Danilović Grković v.d. direkora NTP Beograd i Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost

U NTP Beograd  se razvija više od 70 startap i tehnološko-razvojnih kompanija, od kojih se veliki broj bavi razvojem hardverskih proizvoda. Usled rastućih potreba kompanija članica, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, a kroz realizaciju inicijative Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije RS, uz podršku EIB,  prošireni su kapaciteti Inovativne 3D laboratorije koja je inicijalno uspostavljena uz podršku Vlade Konfederacije Švajcarske. Nabavkom nove opreme, ukupne vrednosti od 420.000 EUR, značajno su povećane mogućnosti inovativnih kompanija u NTP Beograd da brzo i pravovremeno, uz niže troškove, razvijaju prototipe i nova rešenja u delu modeliranja, fizičke izrade i testiranja. Zahvaljujući novoj opremi, formirane su dve potpuno nove laboratorije, pa kompanije članice NTP Beograd danas na raspolaganju imaju ukupno 3 inovacione laboratorije u funkciji izrade i dorade inovativnih proizvoda u različitim fazama razvoja (CNC Lab, Laser LaB, Innovation Lab).

Tokom današnje posete na novoj opremi je demonstriran proces 3D skeniranja prilikom izrade ukrasnih obloga za potkolene proteze i izradu ovih elemenata na CNC mašinama, rad  CNC mašina u funkciji razvoja prvog srpskog respiratora i Smartblot uređaja za automatizaciju biohemijske analize (startap SmartResearch) kao i prototipa za LifeMask, višekratne zaštitne maske i pametne rukavice za slepe (startap Anoris Technology). Prikazanaa je i demonstracija izrade zaštitnih stakala za vizire i filtera za višekratne zaštitne maske na laser mašinama (Polyhedra i Anoris), opreme za prošireno video iskustvo korisnika (startap Futuring), zatim opreme za električna merenja za razvoj radarske tehnologije (NovelIC) kao i demonstracija rada 3D štampača: modeliranje industrijskih gripera (Gimatic Balkan) i modeliranje hardvera za radarsku tehnologiju (NovelIc).

Kakve sve mogućnosti pruža ova oprema, najbolje govori činjenica da je odmah po proglašenju pandemije Corona virusa prepoznata od strane  startapova iz NTP zajednice  i mejkera da se može iskoristiti i za razvoj i izradu zaštitne opreme za suzbijanje efekata virusa Covid19. U saradnji sa inicijativom Vizionari Srbije i Polyhedra Lab, u inovacionim laboratorijama NTP Beograd proizvedeno je gotovo 15.000 komada zaštitnih stakala i držača za vizire tokom trajanja vanrednog stanja usled pandemije Corona virusa!

Oprema u inovacionim laboratorijama stavlja se na raspolaganje svim kompanijama članicama, kao i svim startapovima i visokoobrazovanim, mladim ljudima koji imaju ideju da razvijaju nove inovativne proizvode i usluge. Rad mladih inovatora u inovacionim laboratorijama biće i dodatano podržan od Vlade Švajcarske Konfederacije u naredne četiri godine kroz grantove i stručnu podršku.

Rezultati javnog poziva za suzbijanje efekata pandemije COVID-19 Fonda za inovacionu delatnost

Fond za inovacionu delatnost je po stupanju na snagu vanrednog stanja u Republici Srbiji na inicijativu kabineta Predsednice Vlade Republike Srbije, u rekordnom roku pripremio i objavio javni poziv za suzbijanje efekata pandemije COVID-19.  I pored kratkog vremenskog perioda, pristiglo je blizu 300 predloga inovativnih projekata, što je pokazalo visok potencijal naših inovativnih preduzeća, a Fond za inovacionu delatnost je odobrio 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća. U kratkom vremenskom periodu, od mesec dana, razvijeno je i dostupno za korišćenje svih 12 rešenja, čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane korona virusom, a u NTP Beograd danas je predstavljeno njih 5: dezinfekcioni tunel (Corten Art), termalni pult za beskontaktno merenje temperature i dezinfekciju ruku korisika (Hola Systems), automatski uređaji za respiraciju pozitivnim pritiskom (SmartResearch), paleta proizvoda za dezinfekciju prostorija i predmeta korišćenjem ultraljubičastog zračenja (Metaling) i višekratna zaštitna odela (Advertout).