sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Pametne telefonske govornice Strawberry Energy unapređuju infrastrukturu prestonice – Prototip multifunkcionalnog uređaja predstavljen u NTP Beograd

Naša kompanija članica Strawberry Energy, pionir u razvoju pametnih IoT uređaja i smart city rešenja i Telekom Srbija, potpisali su danas u NTP Beograd ugovor o poslovno tehničkoj saradnji u vezi sa digitalizacijom telefonskih govornica u Beogradu. Predstavljanju  prototipa pametnih govornica i potpisivanju ugovora prisustvovala je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, a ugovor su potpisali Miloš Milisavljević, direktor Strawberry Energy i Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekom Srbija.

Kako je tom prilikom istaknuto, telekomi širom sveta imaju mnogo neiskorišćenog potencijala u vidu zastarelih telefonskih govornica koje zauzimaju centralne gradske lokacije i predstavljaju infrastrukturu koja stvara gubitke svake godine.  Kako bi te gubitke sprečili, a i iskoristili potencijal lokacija koje govornice zauzimaju, moderni gradovi menjaju zastarelu infrastrukturu naprednim digitalnim totemima koji imaju višestruke funkcije. Zahvaljujući zajedničkom angažmanu Telekoma Srbije i kompanije Strawberry Energy, uz podršku Kabineta Premijerke Republike Srbije, Beograd će u narednim mesecima, nakon Londona i Njujorka, dobiti mrežu pametnih govornica koje će omogućiti Beograđanima i svim posetiocima prestonice mnoštvo besplatnih servisa.

Projekat obuhvata zamenu 100 govornica u centralnim gradskim opštinama u Beogradu, a prva faza  zamene 50 govornica najavljena je za jesen. Vrednost prve faze projekta je 2.5 miliona evra.  Projekat je potpuno besplatan za građane Srbije i Telekom Srbija. Strawberry Energy je obezbedio kompletno finansiranje projekta potpomognut bankama i finansijskim institucijama.

Pametna telefonska govornica je multifunkcionalni uređaj i pored telefonskih poziva nudi besplatni internet, SOS poziv, punjenje mobilnih uređaja i relevantan lokalni sadržaj. Pametne govornice će na interaktivnom ekranu osetljivom na dodir pružati i informacije o gradskim servisima, mapi grada i linijama gradskog prevoza, turističkoj i kulturnoj ponudi grada. Ponuda usluga i servisa će se konstantno obogaćivati.   Ugrađeni ekrani visoke rezolucije, na kojima će se pored gradskih servisa emitovati i reklamni sadržaj, će pretvoriti zastarele telefonske govornice u novi izvor prihoda.

Tokom osam godina postojanja, Strawberry Energy je razvio čitav portfolio pametnih rešenja i postao lider u smart city oblasti sa uređajima instaliranim u više od 30 gradova i 17 zemalja širom sveta.