sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Otvoren novi kompleks Naučno-tehnološkog parka Čačak

U Čačku je danas otvoren novi kompleks Naučno-tehnološkog parka u ovom gradu, kome će na raspolaganju biti 4.500 m2 na prostoru gde je nekad bila fabrika „Cer“.

Naučno-tehnološki park Čačak (NTP Čačak) će na ovoj lokaciji imati i proizvodni pogon, a u toku je useljenje prvih sedam inovativnih kompanija.

Kao i prethodne nedelje na otvaranju Naučno-tehnološkog parka Niš,  u Čačku je danas potpisan Ugovor o sprovođenju projekta „Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova“, kojim će Vlada Švajcarske Konfederacije u naredne četiri godine podržati dalji razvoj inovacija i stvaranje mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji sa oko 3,5 mil EUR. Ukupno, kroz Projekat  će u regione Niša i Čačka, za razvoj naučno-tehnoloških parkova u njima, biti uloženo više 930.000 EUR (oko 558.000 EUR u region Niša i više od 370.000 EUR u region Čačka). Ugovor su potpisali Mirko Pešić, v.d. direktora NTP Čačak i Gordana Danilović Grković, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, koji će u naredne četiri godine koordinirati projektom.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao otvaranju novog kompleksa u Čačku,  naveo je u svom obraćanju da će država nastaviti da ulaže u obrazovanje, istakavši posebno zahvalnost Vladi Konfederacije Švajcarske na podršci u daljem razvoju kapaciteta i uspostavljanju mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji. Otvaranju su prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević,  ministar bez portfelja zadužen za tehnološki razvoj, Nenad Popović i gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Kako bi se izgradili kapaciteti za podršku osnivanju i ubrzanom razvoju novih inovativnih, izvozno orijentisanih kompanija u Čačku,  NTP Beograd će kroz Projekat “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova” pomoći  jačanje inovacionih potencijala u ovom regionu, prenosom modela, znanja i iskustva u podršci razvoju i komercijalizaciji inovacija.

Kroz Projekat će  u naredne četiri godine biće pružena i finansijska podrška od 1,15 miliona EUR timovima u ranoj fazi razvoja za osnivanje i mikro finansiranje 100 novih startap kompanija u Beogradu, Nišu i Čačku.

Projekat “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova” Vlada Švajcarske Konfederacije podržala je na inicijativu Vlade Republike Srbije, na osnovu dobro ostvarenih rezultata u prethodnoj fazi, u uspostavljanju i razvoju NTP Beograd kao prvog funkcionalnog naučno-tehnološkog parka u Srbiji. Ovim Vlada Švajcarske Konfederacije, uključujući i prethodnu fazu, ulaže u razvoj tehnoloških parkova u Srbiji ukupno 4.520.000 EUR (1.070.000 EUR za fazu I i 3.450.000 EUR za fazu II).