sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

O podršci tehnološkom preduzetništvu iz ugla BITF i NTP Beograd na Svetskom samitu o ženama u oblasti inovacija i tehnologije

Kakva je uloga Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta u Beogradu (BITF) u motivaciji mladih za tehnološko preduzetništvo i kakvu podršku mladi inovatori imaju u zajednici Naučno-tehnološkog parka Beograd (NTP Beograd), čiji je BITF deo, Jovana Vasić, direktorka BITF govorila je u petak 28. avgusta na Svetskom samitu o ženama u oblasti inovacija i tehnologije (Worldwide Women in Innovation, Incubation and Technology Summit, W-WIITS).

Skup namenjen zagovaranju više žena preduzetnica u digitalnom prostoru okupio je učesnike sa 5 kontinenta, iz 12 zemalja i više od 20 govornika.

Vasić je podelila svoju svoje dugogodišnje iskustvo u radu sa startapima, ističući posebno rad sa studentima i programe podrške NTP Beograd koji podstiču komercijalizaciju inovativnih ideja, a kroz koje je prošlo više od 100 timova (program inkubacije, ParkUP, ImagineIF, Colosseum Sports Serbia…). Najavila je i prvi pre-seed program koji će startapima u ranim fazama razvoja, osim poslovne, obezbediti i finansijsku podršku za razvoj inovativnih proizvoda i usluga, a koji će NTP Beograd realizovati uz podršku Vlade Konfederacije Švajcarske u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”.
Ovaj projekat posebno naglašava i ulogu žena u tehnološkom preduzetništvu, isticanjem dostignuća i ohrabrivanjem drugih žena da transformišu industriju visokih tehnologija.

Uz nekoliko panel sesija i sadržajnu diskusiju, W-WIITS je kroz svojevrsni showcase demonstrirao i nekoliko zanimljivih tehnoloških rešenja koje su razvile žene.