sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

U NTP Beograd održano osmo studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda

Osmo nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ecotrophelia Srbija 2020 održano je danas u  Naučno-tehnološkom parku Beograd u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije. Četiri tima studenata sa nekoliko univerziteta, nadmetalo se za titulu najboljeg, a prvo mesto osvojio je Globee, tim sa Akademije strukovnih studija Beograd, sa proizvodom „Globee“ koji predstavlja sferični snek proizvod na bazi nusproizvoda prerade voća, žitarica i pčelinjih produkata.

Pobednički tim učestvovaće na evropskom takmičenju Ecotrophelia  Europe 18. i 19. oktobra 2020. godine u Parizu.

Drugo mesto osvojio je tim Ambasadori zdravlja sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, sa proizvodom „VegBons“ koji predstavlja inovativne gumene bombone namenjene veganima, kao i tim Gastronomi sa Akademije strukovnih studija Beograd sa proizvodom „Cherry cheese“- sir od surutke sa tropom višnje. Treće mesto osvojio je tim Pastru pleasure sa Akademije strukovnih studija Beograd sa istoimenim proizvodom – kroasanom sa brašnom od kore narandže i punjenjem od suvih šljiva.

– Pobednici nacionalnog takmičenja imaju sjajnu priliku da predstave svoj proizvod i poslovne ideje na nekom od vodećih evropskih sajmova, i saznaju kako njihove sposobnosti i veštine odgovaraju potrebama tržišta – izjavio je prof. dr Viktor Nedović, predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i predsednik žirija nacionalnog takmičenja.

Takmičenje se organizuje u sklopu sprovođenja Strategije pametne specijalizacije Republike Srbije (4S) čiji je jedan od prioriteta “Hrana za budućnost”, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Naučno – tehnološkog parka Beograd, kako bi se podstaklo preduzetništvo među studentima i pomogao plasman  inovativnih  proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.

Goste je na početku događaja pozdravila i Jelena Petrović, pomoćnik direktora za razvoj poslovanja NTP Beograd, istakavši važnost razvoja inovativnih proizvoda. Ona je pozvala studente da prate i uključe se u programe podrške  NTP Beograd, a najavila je i novi pre-seed program podrške startapima i timovima u ranim fazama razvoja, Raising Starts, koji će uskoro startovati, a obezbediće profesionalnu biznis i finansijsku podršku na putu do globalnog tržišta. Ovaj novi program sprovodi se uz podršku Vlade Švajcarske kroz projekat “Tehnopark Srbija 2-Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”.