Компаније чланице НТП Београд извозе у више од 40 земаља - Пет година првог научно-технолошког парка у Србији - Naučno-tehnološki park Beograd

Kompanije članice NTP Beograd izvoze u više od 40 zemalja – Pet godina prvog naučno-tehnološkog parka u Srbiji

Za pet godina rada, Naučno-tehnološki park Beograd (NTP Beograd) podržao je više od 100 kompanija u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga. Razvijeno je 7 programa podrške i obučeno više 500 mladih potencijalnih preduzetnika, dok je preko 3.500 studenata upoznato sa osnovama tehnološkog preduzetništva.

Kompanije članice NTP Beograd danas zapošljavaju više od  850 visoko-obrazovanih i izvoze u preko 40 zemalja na svetu.

NTP Beograd je izuzetno ponosan na rezultate u prvih 5 godina rada koji su pokazatelj velikog potencijala za razvoj inovacija u Srbiji i da se razvojem pravih sistema podrške kao što su naučno-tehnološki parkovi mogu stvoriti uslovi kako bi mladi, obrazovani ljudi ovde mogli da realizuju svoje ideje, ostvare svoju egzistenciju i iz Srbije osvajaju svet. To potvrđuje i podatak da više od 50% prihoda kompanija članica dolazi iz izvoza.

U svom radu NTP Beograd pamaže inovativne timove i kompanije da budu tržišno orijentisani, tj. da rade na rešavanju konkretnog problema na tržištu koristeći tehnologiju, čime se značajno uvećava procenat uspešnosti kompanija.

U narednom periodu, fokus će biti na deljenju znanja i prenosu iskustva lokalnim partnerima u novoosnovne naučno-tehnološke parkove u Nišu i Čačku, kako bi se i u ovim regionim podstaklo osnivanje i razvoj novih startap kompanija. Ove aktivnosti sprovode se uz podršku Vlade Konfederacije Švajcarske kroz četvorogodišnji projekat „Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova“.

Naučno-tehnološki park Beograd osnovan je 2015. godine u partnerstvu Vlade Rupublike Srbije (u ime Vlade Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja), Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu, uz podršku Vlade Konfederacije Švajcarske, kao mesto spajanja i razmene između institucija, nauke i privrede.