Компаније чланице НТП Београд извозе у више од 40 земаља - Пет година првог научно-технолошког парка у Србији - Naučno-tehnološki park Beograd

Компаније чланице НТП Београд извозе у више од 40 земаља – Пет година првог научно-технолошког парка у Србији

За пет година рада, Научно-технолошки парк Београд (НТП Београд) подржао је више од 100 компанија у развоју и комерцијализацији иновативних производа и услуга. Развијено је 7 програма подршке и обучено више 500 младих потенцијалних предузетника, док је преко 3.500 студената упознато са основама технолошког предузетништва.

Компаније чланице НТП Београд данас запошљавају више од  850 високо-образованих и извозе у преко 40 земаља на свету.

НТП Београд је изузетно поносан на резултате у првих 5 година рада који су показатељ великог потенцијала за развој иновација у Србији и да се развојем правих система подршке као што су научно-технолошки паркови могу створити услови како би млади, образовани људи овде могли да реaлизују своје идеје, остваре своју егзистенцију и из Србије освајају свет. То потврђује и податак да више од 50% прихода компанија чланица долази из извоза.

У свом раду НТП Београд памаже иновативне тимове и компаније да буду тржишно оријентисани, тј. да раде на решавању конкретног проблема на тржишту користећи технологију, чиме се значајно увећава проценат успешности компанија.

У наредном периоду, фокус ће бити на дељењу знања и преносу искуства локалним партнерима у новоосновне научно-технолошке паркове у Нишу и Чачку, како би се и у овим регионим подстакло оснивање и развој нових стартап компанија. Ове активности спроводе се уз подршку Владе Конфедерације Швајцарске кроз четворогодишњи пројекат „Технопарк Србија 2 – Подстицање извоза кроз развој технолошких паркова“.

Научно-технолошки парк Београд основан је 2015. године у партнерству Владе Рупублике Србије (у име Владе Министарство просвете науке и технолошког развоја), Града Београда и Универзитета у Београду, уз подршку Владе Конфедерације Швајцарске, као место спајања и размене између институција, науке и привреде.