sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

OIS-AIR mreža otključava inovacioni potencijal Jadransko-jonske regije – Finalna konferencija projekta istakla prilike za međuregionalnu saradnju

Započet 2018. godine, sa glavnim ciljem da podstiče razvoj industrijskih i preduzetničkih aktivnosti u Jadransko-jonskom regionu, OIS-AIR projekat – Uspostavljanje otvorenog inovacionog sistema Jadransko-jonske regije, finansiran od Interreg Adrion EU programa, otključao je inovacioni potencijal u ovom regionu, unapređujući R2B saradnju među ključnim inovacionim igračima.

Glavni rezultati i dostignuća projekta predstavljeni su 26. novembra na završnoj veb konferenciji projekta koja je na ZOOM platformi okupila mnoge relevantne zainteresovane strane – od istraživačkih institucija do MSP, organizacija za poslovnu podršku i javne uprave.

Uspostavljanje jedinstvene OIS-AIR mreže, koja je udvostručila broj članova (sa 7 na 14), definisanje Pilot Macro-Regional S3 za Jadransko-jonski region i dodela 10 inovacionih vaučera za podršku najboljim transregionalnim R2B inovacionim projektima, istaknuti su kao ključna dostignuća projekta.

Tokom projekta organizovano je i više od 30 događaja i radionica, a preduzećima Jadransko-jonske regije je pruženo više od 150 besplatnih inovacionih usluga.

Konferencija je ilustrovala pozitivne uticaje koje je projekat imao na čitav region, ističući međunacionalnu saradnju i aktivnosti tehnološkog transfera. Na važnost ovakvih inicijativa i međuregionalne saradnje ukazali su i key-note govornici: Aleš Gnamuš i Elena Andonova iz JRC-a, kao i tech transfer ekspert Davorka Moslavac Forjan, koji su govorili o S3 i prilikama u oblasti tehnološkog transfera u ovom regionu.

Kako je OIS-AIR mreža otvorena za nove partnere sa sedištem u Jadransko-jonskoj regiji, aktivne na polju istraživanja i tehnološkog transfera, svi potencijalni novi partneri pozvani su da se pridruže ovom jedinstvenom tržištu sa velikim potencijalom.

Video snimak konferencije dostupan je OVDE.

Partneri uključeni u OIS-AIR projekat su: AREA Naučni park Trst, Italija, Tehnološki park Ljubljana, Slovenija, Hrvatska privredna komora, Hrvatska, Naučno tehnološki park Beograd, Srbija, Centar za istraživanje i tehnologiju Grčka, iz Grčke, Univerzitet Basilicata, Italija i Ministarstvo finansija i ekonomije Albanije.