Rame uz rame sa svetom – NewCo rešenja dopunjene stvarnosti - Naučno-tehnološki park Beograd

Rame uz rame sa svetom – NewCo rešenja dopunjene stvarnosti

Startap NewCo u NTP Beograd razvija rešenja zasnovana na tehnologiji dopunjene stvarnosti (Augmented Reality). Među svojim referencama beleže da su oživeli i istoriju Kalemegdana, aplikacijom boje zidove i tapete korisnika, a njihovu pasiju da realno okruženje učine zanimljivijim i dopune ga objektima sa kojima možemo da interaktujemo, u praktičnoj primeni prepoznaju i “preko okeana”.

Osnivači kompanije su bivši sportisti koji su se po završetku internacionalne karijere vratili u Srbiju – da odavde razvijaju za ceo svet. Šta ih “vozi” na njihovom startap putu, priča nam Filip Tenžera, jedan od osnivača:

Kako je nastala ideja i tekao razvojni put NewCo? 

– Konfuzno, ludo i nezaboravno, sa jasnim idejama o tome da ne treba da jurimo materijalna obezbeđenja već nešto više. Često se u timu šalimo kako je najbolji stoni teniser na svetu  milioner ali sigurno nije krenuo da trenira stoni tenis zbog novca. Pasija, želja, volja, vizija i nepokolebljivi entuzijazam. To je naš autoput.

Pomenuo si svoj tim, šta vidiš kao najveću prednost vas kao tima?

– Ambicioznost.

Kako ste došli do prvog kupca, ko su danas vaši klijenti?

– Poslali mail – da toliko je lako. Danas su naši klijenti jedna velika entertaiment kompanija iz Amerike, Grad Beograd, firme iz sektora građevine…

Šta vidite kao prelomni trenutak u razvoju vašeg startapa?

– Sastavljanje vizije da dematerijalizujemo uspeh i da materijalno dođe kao pritoka glavnoj reci koja se vodi nekim višim stvarima.

U čemu vam je najviše značila podrška NTP Beograd?

– Saveti stručnih ljudi. Ako je greška najbolji način da nešto naučite, ipak nema toliko vremena da prođete sve greške. NTP je tu da neke stvari predupredi.

Šta je ono što vaš startap stavlja rame uz rame sa svetom?

– Inovativnost.

Koji su dalji planovi za vaš startap?

– Proširenje tima i nastavak sprovođenja atipičnog modela poslovanja u kome se uspeh firme meri zadovoljstvom pojedinaca unutar sistema.

Ukoliko i vi imate inovativnu ideju, a potrebna vam je podrška u razvoju, prijavite se na Raising Starts, novi program podrške NTP Beograd namenjen startapima u najranijim fazama razvoja. Na putu do globalnog uspeha, program donosi stručnu (obuke, mentore, umrežavanje, pristup savremenom maker space-u) i finansijsku podršku (do 15.000 CHF, no equity) za ubrzan razvoj inovativnih proizvoda i usluga.

Budi i ti rame uz rame sa svetom! Prijave i više informacija na LINKU.

Program Raising Starts Naučno-tehnološki park Beograd sprovodi uz podršku Vlade Konfederacije Švajcarske, u okviru projekta „Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova“.