sr Pon - Pet 09:00 - 17:00 office@ntpark.rs 011/3370-951

Ambasador Švajcarske u Srbiji u poseti NTP Beograd

NJ.E. Urs Schmid, ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji posetio je danas Naučno-tehnološki park Beograd i upoznao se sa radom prvog naučno-tehnološkog parka u Srbiji, čiji razvoj od osnivanja podržava Vlada Švajcarske.

U poseti su uz ambasadora bili i Mr. Richard Kohli direktor Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, kao i Lukas Lanzrein, ataše u Ambasadi Švajcarske u Beogradu..

Gostima je predstavljen razvojni put Parka, koji je od osnivanja 2015. godine podržao više od 100 kompanija u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga, uz isticanje velike podrške Vlade Švajcarske na tom putu.  Zahvaljujući dobro ostvarenim rezultatima u uspostavljanju NTP Beograd kroz projekat “NTP Beograd – Novi izvozni instrument Srbije”, Vlada Švajcarske Konfederacije je na inicijativu Vlade Republike Srbije, sa 3,9 miliona evra, podržala i dalji razvoj inovacija i stvaranje mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”. Projekat je započeo krajem 2019. godine, a u okviru njega se sprovodi i poseban program podrške Raising Starts, namenjen startapima u najranijim fazama razvoja, kroz koji će u neredne 3 godine biti podržano osnivanje i razvoj do 100 novih startap kompanija u Beogradu, Nišu i Čačku.

Fokus će  tokom projekta biti i na deljenju znanja i prenosu iskustva lokalnim partnerima u novoosnovne naučno-tehnološke parkove u Nišu i Čačku, kako bi se i u ovim regionim podstaklo osnivanje i razvoj novih startap kompanija.

Švajcarska delegacija obišla je i neke od kompanija članica NTP Beograd: B2Bee, Desing Taste Center, NovelIC, Easy aerial, Anora, Educated. Kompanije su prezentovale svoj rad, inovacije koje razvijaju i predstavile u kojoj meri i u kom delu im najviše znači podrška NTP Beograd za ubrzan razvoj svog poslovanja.