О развоју иновативних идеја са студентима на "ZOOM kafici" у организацији ЦЗРК - Naučno-tehnološki park Beograd

O razvoju inovativnih ideja sa studentima na „ZOOM kafici“ u organizaciji CZRK

Da li postoji problem koji moj proizvod ili usluga reševa, nulta je tačka od koje bi trebalo krenuti u razvoju ideja i inovativnih biznisa, podelio je sa studentima na današnjem druženju „ZOOM kafica“, u organizaciji Centra za razvoj karijere, naš kolega Bojan Milenković.

Na poziv ove organizacije, Bojan je govorio o tome kako i gde pronaći ideje, koracima za izgradnju održivih biznisa, uspešnim startapima i podršci koju Naučno-tehnološki park Beograd pruža timovima i kompanijama u razvoju i komercijalizaciji inovacija.

Osim problema koji reševamo, tokom razvoja ideje potrebno je definisati ciljnu grupu (kojoj rešavamo problem), pronaći rane usvajače (tzv. early adopter-e) i testirati svoje rešenje. Validiranje problema i prvih pretpostavki je neophodno u ranim fazama kako bi startap znao da za ono što razvijaju postoji i potreba na tržištu. To uči i Lean startup metodologija, koju primenjuju uspešni startapi širom sveta i po kojoj NTP Beograd razvija svoje programe podrške.

Bojan je akademce upoznao i sa važnosti tima u razvoju startapa i skalabilnosti proizvoda/usluge koju razvijaju, napominjući da razvoj proizvoda i razvoj biznisa nije isto, kako se često pogrešno percipira. Uz razvoj samog proizvoda, istakao je, neophodno je ovladati i biznis znanjima za ubrzan razvoj: raditi sa ciljnim grupama, dobijati konstantan feedback, znati upravljati troškovima, komunikacijom i sl.

Studentima je preporučena i odgovarajuća literatura kako bi se upoznali sa osnovama razvoja startapa, kao što su Lean Startup, Erika Risa i Mamin test, Rob Ficpatrika. Na kraju, Bojan je pozvao i ohrabrio studente da se upoznaju sa programima NTP Beograd koji studentima ili timovima u ranim fazama razvoja donose potrebnu podršku, znanja i veštine za ubrzan razvoj inovacija, pristup investicijama i izlazak na globalno tržište (program Inkubacije, Raising Starts, studentski startap kamp ParkUP! i sl).

NTP Beograd i Centar za razvoj karijere imaju dugogodišnju saradnju u oblasti rada sa studentima, njihovom karijernom razvoju, promociji inovacija i motivaciji akademaca za tehnološko preduzetništvo.