О подршци и ослобађању иновативног петенцијала младих поводом Светског дана креативности и иновација - Naučno-tehnološki park Beograd

O podršci i oslobađanju inovativnog petencijala mladih povodom Svetskog dana kreativnosti i inovacija

O programima podrške za mlade, timove sa inovativnim idejama i strtapima u ranim fazama razvoja, govorili smo na današnjem događaju povodom Svetskog dana kreativnosti i inovacija (21. april) „Oslobađanje potencijala mladih i novi načini razmišljanja“, u organizaciji Projekta Laboratorija za mlade Zapadnog Balkana, Saveta za regionalnu saradnju (Western Balkan Youth Lab Project of the Regional Cooperation Council, RCC).

Jelena Petrović, pomoćnik direktora za razvoj poslovanja NTP Beograd istakla je potencijal koji Srbija ima u mladim obrazovnim ljudima, navodeći kao primer timove koji se razvijaju u okviru Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta Beograd (BITF) i Naučno-tehnološkog parka Beograd na Zvezdari. Ona je posebno naglasila iskustvo sa ParkUP! intenzivnog petodnevnog programa za studente zainteresovane da zakorače u startap svet, a koji NTP Beograd organizuje dva puta godišnje, u okviru letnjeg i zimskog semestra. Istakla je veliku posvećenost i želju studenata da savladaju i steknu veštine u razvoju inovacija i domenu tehnološkog preduzetništva, navodeći sjajne ideje koje studenti razvijaju u okviru ove inicijative. Pažnju je skrenula i na najnoviji program podrške startapima u najranijim fazama razvoja inovativnih proizvoda i usluga Raising Starts, koji NTP Beograd realizuje uz podršku Vlade Švajcarske,  a u okviru koga startapi u ovoj fazi razvoja, po prvi put imaju priliku da obezbede i stručnu i finansijsku podršku na putu od inovativne ideje do spremnosti za investicije i izlazak na globalno tržište.

Online diskusija organizovana na ZOOM platformi imala je za cilj promociju razmene znanja i podizanja svesti o skorašnjim i aktuelnim omladinskim inicijativama i akcijama u oblasti kreativnosti i inovacija u svakoj od šest ekonomija Zapadnog Balkana, kako bi se podstakao dalji angažman mladih u ekonomijama u kojima one već postoje i širenje omladinskih inicijativa u ekonomijama u kojima one ne postoje.