NAŠA 2021 – NTP BEOGRAD RETROSPEKTIVA 

Ako ste već napravili spisak želja za narednu godinu, onda ste se bar delimično osvrnuli i na ono što je stalo u 365 dana prethodne. Za startap zajednicu u Srbiji, 2021. ostaće upamćena kao jedna od najuspešnijih – sa rekordnim brojem investicija i nekoliko velikih akvizicija.

Mi i za narednu imamo isti cilj – da kroz programe i usluge koje razvijamo dodatno podržimo razvoj inovativnih biznisa u svim oblastima, ubrzamo razvoj tehnološkog preduzetništva i celog inovacionog ekosistema. U našu 2021. stalo je mnogo rada, učenja i novih prilika, a kad podvučemo crtu – veliki je broj razloga da budemo zahvalni i ponosni! Izdvajamo nekolicinu njih:

Po prvi put ulažemo! Najveći utisak iz 2021. za nas je svakako realizacija prvog ciklusa Raising Starts programa – po prvi put uz sveobuhvatnu stručnu, biznis  podršku koju nudimo kroz naše programe, uz podršku Vlade Švajcarske omogućili smo statapima i finansijsku podršku (do 15.000 CHF bespovratno,  no equity) i to kada im je najpotrebnija – u najranijim fazama razvoja inovativnih proizvoda i usluga. U prvom ciklusu podržano je 35 timova od kojih je 13 dobilo i finansiranje. Doneli smo ekspertsko znanje i iskustvo više od 50 lokalnih i međunardonih mentora, što su podržane kompanije istakle i kao najveću benefit programa, a o rezultatima najbolje govori činjenica da je čak 6 od 13 podržanih kompanija podiglo nove investicije u toku trajanja programa.

Širimo zajednicu! Naša zajednica bogatija je u godini za nama za 24 nova startapa! U 2021, uz poštovanje svih epidemiološkkih mera, iza nas je i više od 100 događaja, B2B susreta i poseta stranih delegacija, sa nekoliko hiljada posetilaca, u cilju sticanja novih kontakata i uvećanja globalne izloženosti zajednice. Proširili smo i pool mentora i investitora i organizovali desetine mentorskih i pitch sesija. 

Rastemo! Uvek ističemo da je uspeh naših kompanija članica i naš najveći uspeh – kompanije članice NTP Beograd podigle su u godini za nama više od 4,5 miliona EUR novih investicija, iz privatnih i javnih fondova! Kao neke od uspeha kompanija iz zajednice izdvajamo pobedu Joverty-ja na Gitex takmičenju za startape u kategoriji martech na Dubai EXPO2020 i drugo mesto na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju startapa podržanog kroz Raising Starts program – Beehold.

Jačamo postojeće i stvaramo nove veze! U 2021. nastavljena je saradnja sa Gradom Beogradom u podršci razvoju inovacija, kroz koju je podržano 5 novih startapa za razvoj novih tehnologija u NTPu. U saradnji sa EU kroz IPA projekat, otvorili smo nove prilike za inovativne kompanije iz zajednice kroz posetu vodećim konferencijama o tehnološkom preduzetništvu (Web summit, Slush…), nastavljena je saradnja sa partnerima iz Švajcarske i Izraela u realizaciji programskih aktivnosti, i dogovorene su nove inicijative sa međunarodnim partnerima, o kojim će više reči biti početkom godine pred nama. 

Delimo znanje i iskustvo! U poslednje dve godine, uz podršku Vlade Švajcarske, aktivno radimo na pospešivanju regionalnog razvoja u Srbiji zasnovanog na inovacijama, kroz podršku uspostavljanju i razvoju naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Čačku kroz projekat Tehnopark Srbija 2. Prepoznati smo i kao regionalni primer podrške ubrzanog tehnološkog razvoja i ekonomije zasnovane na znanju, a ovaj ključ razvoja sada prenosimo i u region kroz podršku razvoju prvog NTPa u Republici Srpskoj, za šta je potpisan Memorandum o strateškom partnerstvu za uspostavljanje Naučno-tehnološkog parka Banja Luka, kao i kolegama u naučno-tehnološkom parku u Crnoj Gori.

Ubrzavamo! 2022. započeće za nas na najbolji mogući način – kroz odabir, upoznavanje i rad sa novim timovima u okviru drugog Raising Starts ciklusa, a po prvi put u program će biti uključeni i naučno-tehnološki parkovi u Nišu i Čačku. Radujemo se da dočekamo nove kompanije u zajednicu i podržimo njihov ubrzan razvoj, na putu do globalnog uspeha! Za dodatan rast i ubrzan razvoj podržanih kompanija, i kompanija članica, dodatno ćemo raditi na širenju mreže investitora.

2021. bila je godina u kojoj je NTP Beograd obeležio 6 godina rada: od osnivanja podržano je više od 120 kompanija u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga, a kompanije članice danas zapošljavanju više od 1.200 visokoobrazovanih i izvoze u preko 40 zemalja sveta!

Najbolje je tek pred nama – neka nam 2022. svima donose zdravlja, uspeha i još mnoštvo inovacija! Radujemo se da podržimo nove, neverovatne startap priče!

NTP tim