Kратак водич: како да откључате француско тржиште за ваш стартап? - Naučno-tehnološki park Beograd

Kratak vodič: kako da otključate francusko tržište za vaš startap?

Naučno tehnološki park u Beogradu tokom cele 2021. organizuje seriju edukativnih vebinara Raising Talks u kojima gostuju uspešni startap osnivači.

Da li ste razmišljali da vaš startap iz Srbije lansirate i na francusko tržište?
Ako niste, sada je pravi trenutak.

Nakon što je, 2017. godine, Makron najavio da želi da od Francuske napravi startap naciju, do danas, broj unicorn-a i veličine investicija porasle su geometrijskom progresijom.

Ovaj vodič koji smo napravili nakon razgovora sa predsednikom La French Tech u Srbiji i suosnivačem startapa Kushim, Nicolas Rabrenovic-em, otkriće vam ukratko korake koje treba da preduzmete da otvorite vrata ka tržištu sa 200 miliona govornika francuskog jezika.

Nulti korak:
Idite u Francusku na nedelju dana, osetite da li je to energija koja vam prija?

Prvi korak:
French Tech  viza za startape i preduzetnike.

Francuska je uvođenjem ove vize umnogome olakšala preduzetnicima put. U roku od samo mesec dana možete dobiti radnu vizu za Francusku, što se odnosi i na preduzetnike i na one koji se zapošljavaju u IT industriji. Viza se može obnoviti i može se preneti i na vaše supružnike i decu. Ukoliko vas privlači šta Francuska ima da ponudi, obratite se La French Tech ogranku u Srbiji za sve informacije.

Drugi korak:

U Parizu se nalazi Station F – najveći startap kampus na svetu

Station F je najveći inkubator, sa preko hiljadu startapa investitorima i  mnoštvom programa za različite industrije na jednom mestu. Nicolas savetuje da se odmah povežete i ubacite u Station F jer ćete tamo imati najveće šanse i za investicije i za networking. Iako ste na francuskom govornom području, ućićete u zajednicu ljudi iz celog sveta, a svoj startap možete da prezentujete na engleskom.

Treći korak:
Odaberite između povoljnih investicija u Francuskoj

Za vas smo izdvojili najinteresantnije investicije koje su dostupne preduzetnicima u Francuskoj i nisu ograničene samo na francuske državljane.

BPI (koja sebe naziva bankom za preduzetnike), ima Grant of French Tech koji podrazumeva do 30 000 EUR za startape u ranoj fazi. Ovaj grant ne podrazumeva da dajete učešće u svojoj kompaniji. Najaktivniji anđeli-investitori na svetu su Kima Ventures koji investiraju do 150 000 EUR za 15% kompanije u ranoj fazi. Što se tiče lakše navigacije birokratijom, Nicolas predlaže da u timu imate bar jednu osobu koja govori francuski jezik.

Koje industrije su favoriti?
Postoje industrije za kojima sada postoji potražnja i lakše se podižu investicije, a to su fintech, B2B proizvodi, marketplaces i slično. Ono što je novo da BPI sada ima finansijski program podrške za deep-tech proizvode (biotech, AI i slično) za koje je obično potrebno više novca, vremena i istraživanja.

Četvrti korak:
Prijavite se za JEE program (Zoung Innovative Companies)
Mlade kompanije u ovom programu gotovo da uopšte ne plaćaju takse za svoje R&D aktivnosti. Subvencije u ovom sektoru mogu biti presudne za budući uspeh kompanije.

Peti korak:
Ne budite previše skromni.
Kada imate startap, razmišljajte kao investitori. Oni ulažu u kompanije od kojih se očekuje da bar desetostruko vrate investiciju. Planirajte da izađete na tržište Evrope i sveta i to što ranije. Bolje je da vam cilj bude Mesec pa da dohvatite barem zvezde, a ne da uopšte ne probate.

Bonus:

Francuski način života povoljno utiče na posao

Francuzi imaju svojevrsni talenat da organizuju zanimljive razgovore uz obroke. Umetnost francuskog ručka ili večere našla je svoje mesto i u filmovima. Nicolas navodi da pauze za ručak obično traju duže od jedan sat (i radnim danima) i da uključuju i čašu vina. Što se tiče organizacije vremena, Francuska je uvela jedan zakon koji zabranjuje poslodavcu da svoje zaposlene kontaktira van radnog vremena. Odličan pokazatelj da se u Francuskoj kvalitet života ljubomorno čuva i vrednuje. Nije na odmet uraditi i domaći iz poznavanja vina ako krećete put zemlje vina i odličnih sireva.

Poslušajte ceo razgovor sa Nicolas Rabrenovic-em, jer osim korisnih saveta dobićete i otvoren poziv da proširite vidike i motivaciju da postignete uspeh veći nego što ste isprva mislili da je moguće.

*Autorka teksta: Katarina Popović, osnivačica Pitch Bitch Consultancy i trener startapa za javni nastup.

Sledeći Raising Talks vebinar očekuje nas u aprilu 2022. Za mnoge korisne startap informacije, zapratite aktivnosti Naučno tehnološkog parka na Facebook, Instagram i LinkedIn mrežama.

Raising Talks vebinari realizuju se u okviru Raising Starts programa podrške startapima u najranijim fazama razvoja. Program sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”.