Резутати Јавног позива стартап компанијама за коришћење Националне платформе за вештачку интелигенцију - Naučno-tehnološki park Beograd

Rezutati Javnog poziva startap kompanijama za korišćenje Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju

U skladu sa ciljevima i merama Strategije razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji, za period 2020-2025. godine, Vlada Republike Srbije obezbedila je Nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju (AI platforma).

Prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Državnom data centru u Kragujevcu predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, računarske gustine od 5 petaFLOPS-a, proizvođača NVIDIA spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (ITE) potpisala je sporazume o korišćenju prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju sa naučno-tehnološkim parkovima iz Beograda, Novog Sada, Čačka i Niša u cilju podrške rada parkova na implementaciji, unapređenju i širenju veštačke inteligencije u Republici Srbiji, podrške naučno-istraživačkom radu u oblasti veštačke inteligencije, kao i osiguranju primene veštačke inteligencije u industriji Republike Srbije.

Na osnovu sporazuma, ITE obezbeđuje i dodeljuje naučno-tehnološkim parkovima resurse na AI platformi, uz mogućnost da naučno-tehnološki parkovi te resurse dele i sa startapovima koji su njihovi članovi.

Nakon sprovedenog Javnog poziva startap kompanijama za korišćenje Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju i završetka procesa administrativne provere pozitivno su ocenjeni sledeći startapovi:

  • INIT Technologies doo Novi Sad,
  • Just Start,
  • Beehold,
  • RedTech,
  • Digital worx doo,
  • One Data Labs doo.

Dodeljeni resursi na AI platformi se mogu koristiti do šest meseci, uz mogućnost produženja navedenog perioda ukoliko korisnik (startap) ima potrebu za tim.