Pobednici studentskog Think Green hakatona na ViennaUP’22 tehnološkom festivalu

Dva prvoplasirana tima studentskog Think Green hakatona, održanog sredinom aprila u Naučno-tehnološkom parku Beograd, nagrađena su studijskom posetom Beču i učešćem na ViennaUP 2022 festivalu, koji je i ove godine ugostio veliki broj mladih tech-entuzijasta, talenata, startapova, inovatora, kompanija i različitih organizacija sa fokusom na inovacije i održivi razvoj.

Tokom boravka u Beču, od 29. maja do 1. juna 2022. godine, osam studenata iz dva pobednička tima – Terrawatt i Wastelocate imalo je priliku da uporedi projekte na kojima se radi u Srbiji sa onima koji se realizuju u Evropi. Prema rečima nagrađenih studenata, ovo je bila prilika da se upoznaju sa inovacijama, načinima predstavljanja, javnim nastupom, tehnikama koje se koriste za privlačenje investicija, ali i da čuju nove ideje i razmene iskustva sa svojim kolegama iz Evrope.

Ana Radović, članica tima TerraWatt ovako opisuje svoje iskustvo:

– Iako se nisu sva predavanja direktno ticala moje oblasti interesovanja, ovo je bilo više nego korisno iskustvo. Naučila sam mnogo novih stvari i stekla bolji uvid u svet preduzetništva. Saznala sam puno toga o pregovaranju, funding-u, upoznala mnogo ljudi i stekla kontakte, što će mi biti veoma korisno u daljem razvoju.

Andrija Urošević, član Wastelocate tima poebno je naglasio koliko mu je značilo učešće na ovom festivalu da nauči više o javnom nastupu i pitch-evima.

– Na predavanju o pregovaranju čuo sam i niz korisnih saveta, kao što je, recimo, win-win pregovaranje, i kako neke naizgled nemoguće pregovore možemo učiniti mogućim.

Studentski Think Green hakaton u Naučno-tehnološkom parku Beograd (13-15. april 2022) organizovan je u okviru projekta „EU podrška Naučno-tehnološkom parku Beograd u pružanju usluga inovativnim kompanijama“, a studijsko putovanje za dva prvoplasirana tima obezbeđeno je kroz projekat „Puls Evrope – medijske posete EU“. Oba projekta finansira Evropska unija.