Такмичење најекоиновативнијих прехрамбених производа у НТП Београд - "Crunchyz" најбољи производ на Ecotrophelia Србија 2022 - Naučno-tehnološki park Beograd

Takmičenje najekoinovativnijih prehrambenih proizvoda u NTP Beograd – „Crunchyz“ najbolji proizvod na Ecotrophelia Srbija 2022

U organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije u petak, 24. juna 2022. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd održano je jubilarno deseto nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ecotrophelia Srbija 2022. Na takmičenju je učestvovalo šest timova studenata sa tri univerziteta, većeg broja fakulteta i akademija strukovnih studija.

Prvo mesto na takmičenju je osvojio tim Rooftop sa Akademije strukovnih studija Beograd, odsek Visoka hotelijerska škola sa proizvodom „Crunchyz“, koji predstavlja ekstrudirani snek proizvod od bezglutenskih žitarica i tropa cvekle. Drugo mesto osvojio je tim ProTeam  sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, sa proizvodom ,,ProteWin“ koji je desertni visokoproteinski proizvod osvežavajućeg voćnog ukusa na bazi proteina iz alternativnih izvora. Treće mesto podelili su timovi AlgoRitam sa Tehnološkog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i proizvodom ,“Boostix“ koji predstavlja nutritivno izbalansiranu slanu užinu koja sadrži namaz obogaćen mikroalgama i krekere i tim Zeleni Starts sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa proizvodom „WIN“ koji predstavlja osvežavajući napitak na bazi mlečnog permeata sa dodatkom matičnog soka jabuke, ekstrakta nane i limunske kiseline, a koji doprinosi efektu visoke hidratacije. Na ovom takmičenju učestvovali su i tim Mali zov sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Nišu sa istoimenim proizvodom, kefirom sa dodatkom praha zove i tropom maline, kao i Green Team sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sada koji je predstavio „Greengerbread“ fini pekarski proizvod na bazi polbe, sa dodatkom biljnih sirovina.

– Pobednik desetog nacionalnog takmičenja, izuzetan mladi tim RoofTop, ima sjajnu priliku da predstavi svoj proizvod i inovativne ideje na evropskom takmičenju najboljih studentskih timova Ecotrophelia Europe koje će ove godine biti održano 16. i 17. oktobra u Parizu, u okviru jednog od najvećih sajmova hrane, SIAL, i ujedno sazna koliko je ono što su kreirali u skladu sa trendovima i pravcima razvoja u oblasti prehrambene tehnologije i proizvodnje hrane na evropskom i globalnom nivou – izjavio je prof. dr Viktor Nedović, Predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i Predsednik Organizacionog odbora nacionalnog takmičenja.

Takmičenje se organizuje u sklopu sprovođenja Strategije pametne specijalizacije Republike Srbije (4S) čiji je jedan od prioriteta „Hrana za budućnost“, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i uz višegodišnju podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Naučno – tehnološkog parka Beograd, Centra za promociju nauke, kao i uz trening i edukativnu podršku i partnerstvo sa kompanijom Dr.Oetker i Case Study Club-om Fakulteta organizacionih nauka, kako bi se podstaklo preduzetništvo među studentima i pomogao plasman inovativnih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.

Studentima, učesnicima takmičenja, predstavljeni su i programi podrške razvoju inovacija u ranim fazama, Raising Starts, kao i studentski startap kamp ParkUP!, namenjen svim studentima koji žele da zakoače u tehnološko prduzetništvo u steknu neophodna znanja za razvoj uspešnog startapa. Oba programa NTP Beograd realizuje uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova.