Raising Talks sa Sonjom Radović: Startap nije regulisan prijateljskim već pravnim odnosima

Naučno tehnološki park u Beogradu tokom cele 2022. organizuje seriju edukativnih vebinara Raising Talks u kojima gostuju uspešni startap osnivači.

Postoji veliki jaz između trenutka kada vam je potreban advokat i onog kada ga zaista i pozovete! Razloga je nekoliko, a među prvima je cena advokatskih usluga.
To posebno pogađa startap osnivače koji su, u prvim fazama razvoja firme i proizvoda optimistični i veruju da njihove prijateljske timove ne može ništa pokolebati, a uz to imaju ograničene resurse. Međutim, kako u jednom intervjuu sa osnivačem SeedLegals platforme, javlja Slush, nakon desetina hiljada startapa sa kojima su radili zaključak je da bi startap osnivači trebalo prvo da pravno zaštite svoj tim, jer tu se javlja najviše problema, dok ih mnogo manje iskušenja čeka sa investitorima i drugim spoljnim akterima.

U ovom tekstu dalje donosimo kako startapi mogu sebi da pomognu kada su u pitanju advokati, ugovori i drugi pravni izazovi poslovanja.

Naša sagovornica u novoj Raising Talks epizodi je Sonja Radović, iskusna savetnica za podizanje kapitala u EU i SAD i osnivačica startapa Codio Impact sa sedištem u Berlinu, koji pomaže kompanijama da sakupe, organizuju ESG podatke i prave izveštaje koje EU zahteva. Dotakli smo se priče o širenju startapa na nemačko tržište, za sve oni koji planiraju dalju ekspanziju u ovu Evropsku zemlju, što je ujedno odličan uvod u naredni Raising Talks. Pratite nas.

Zašto je advokat važan za vaš startap?

Pravna tema nekako uvek dođe na poslednje mesto, a trebalo bi da postoji od prvih koraka koje startap napravi. Lepo je biti zanesen najzanimljivijim poslom na svetu (građenjem svog biznisa i proizvoda) sa ljudima koji su vam inspirativni, međutim startap nije (samo) žurka na krovu. Firma koju gradite uređena je pravnim, poslovnim odnosima, a ne prijateljskim namerama ili ličnim odnosima koje sa tim ljudima imate.

Kako da se osnivači snađu za pravnu strukturu u prvim fazama razvoja startapa?

Sonja savetuje da pitaju nekog pravnika koga poznaju za savet ili da se informišu preko interneta kako bi došli bar do osnovnih ideja o tome kako da kreiraju osnivačke ugovore i urede sami prvi nivo svog poslovanja. Prijatelji koji su već prošli ovaj put mogu da podele templejte osnivačkih ugovora koji takođe mogu da posluže. Osim što na ovaj način regulišete i dobar i loš scenario razvoja startapa (na primer – šta ako jedan od osnivača mora ranije da napusti tim?) pokazujete i potencijalnim investitorima da ozbiljno shvatate svoj biznis.

Napravite osnivački ugovor što ranije – oni čuvaju vaš biznis i vaša prijateljstva.

Advokat koji razume vaš biznis i može konkretno da vam pomogne puno vredi, ali i košta. Međutim, kako se vaš startap bude razvijao, biće i resursa da se takav advokat zaposli.  Po ugledu na Seed Legals koji su napravili pakete i templejte koji kreću već od 29 funti, mogle bi se napraviti jedinstvene, a pristupačne usluge za startape i na domaćem tržištu.

Šta ako naiđete na ugovor koji ne razumete?

Ako je ugovor nejasan, uvek je problem u ugovoru, ne u vama. Sonja napominje da je od elementarne važnosti da svaki osnivač pročita ugovor koji potpisuje. Ovakav savet zvuči banalno, ali iz njenog iskustva osnivači nerado čitaju ugovore i najradije bi skrolovali do kraja teksta i samo kliknuli: OK. U razgovorima sa članovima borda, sa savetnicima i investitorima, detalji poput vlasničke strukture i prednosti i obaveza saradnje koju startap pravi moraju biti jasni i poznati onima koji potpisuju ugovor o toj saradnji.

U Berlinu se svakih 20 minuta osniva startap!

Iako je proces otvaranja firme, po Sonjinim rečima, dosta komplikovan u Nemačkoj, u Berlinu je velika zajednica ljudi koji prave svoje startape. To čini berlinsku startap klimu jako zanimljivom i za osnivače i za one koji tek razmišljaju o tome.

Kakva je startap situacija na američkom, a kakva na evropskom tržištu?

I kada upoređuje američko i tržište Evropske Unije, Sonja napominje da je apetit za rizik generalno manji u EU i da se traži više konkretnih poslovnih dokaza da vam je firma već uspešna. Za Ameriku (mada je sada dok traje bear market i to pod znakom pitanja) se vezuju više evaluacije i veće cifre pre-seed investicija nego u Evropi.


Sonjina tri saveta osnivačima

Napravi startap, budi preduzetnik – učenje i rast se uvek isplate.
Šta je najgore što može da se desi ako napravite startap? pita Sonja. Da li će to biti da gomilu novih stvari naučite, steknete neprocenjivo iskustvo ili budete finansirani od strane investitora (drugim rečima – da ne trošite svoj novac)? Čak i da sve propadne i vi se negde zaposlite, vaš status, radno iskustvo i samopouzdanje će biti sasvim drugačije, jer ste vi već prošli put pravljenja svoje firme.

Nađite dobrog suosnivača koji vas dopunjava.
Ovaj savet je dalo nekoliko preduzetnika i veoma je praktičan. Kada se dopunjavaju, osnivači mogu da funkcionišu i kada jedan od njih ima loš dan ili lošu nedelju. Isto tako – kada ste komplementarni, ne mora jedan da radi sve, a drugi tek nešto već svako od vas ima svoju zonu genijalnosti i zajedno ste jači. Važno je napomenuti da je jedna stvar ako ste se samo družili, a drugo je kada imate iskustvo rada sa nekim ko će biti budući suosnivač. U drugom slučaju veće su šanse da ćete realno proceniti.

Pronađite programe podrške startapima!
Ovo nije rekla za Raising Starts program podrške early-stage startapima, u okviru koga realizujemo ove razgovore, već i savet iz iskustva sagovornice. Startap osnivačima će mnogo biti lakše ukoliko imaju infrastrukturu i dostupnu pomoć različitih eksperata, mentora i drugih osnivača nego da na put preduzetništva kreću sami.

Sonja je otvorena za pravna startap pitanja, pišite joj na sonja@codioimpact.com

Poslušajte ceo razgovor sa Sonjom Radović OVDE, jer se u njemu krije još korisnih saveta.

*

Autorka teksta: Katarina Popović, moderatorka Raising Talks razgovora, osnivačica Pitch Bitch Consultancy i trener startapa za javni nastup.

Za korisne startap informacije, zapratite aktivnosti Naučno tehnološkog parka na Facebook, Instagram  i LinkedIn.

Raising Talks vebinari realizuju se u okviru Raising Starts programa podrške startapima u najranijim fazama razvoja. Program sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”.