Quick chat sa Raising Starts mentorom: Zoran Vasiljev

Mentori mogu da imaju presudnu ulogu u razvojnom putu startapa, pa i startapi na Raising Starts programu prepoznaju mentore kao najvredniju podršku. Lokalni i međunarodni mentori i eksperti iz različitih oblasti na raspolaganju su timovima u skladu sa njihovim specifičnim potrebama, a svaki startap u okviru Raising Starts dobija svog biznis i tehnološkog mentora. Nebrojano puta i oni su imali iste dileme i bili „u koži“ startapa. Kroz kratka pitanja bliže upoznajemo neke od njih.

Zoran Vasiljev ima više od 20 godina međunarodnog iskustva u digitalnim medijima, telekomunikacijama i menadžment konsaltingu. Serijski preduzetnik i investitor, danas je fokusiran na revolucionarizaciju digitalne monetarne industrije kao CEO Centili grupe.

Ima impresivne rezultate u međunarodnom poslovanju i strateškom menadžmentu, i vodio je brojne projekte u EU, MENA i APAC regionu. Prošle godine našao se među TOP100 lidera 2021 po oceni FinTech Magazina! Njegovo iskustvo neprocenjivo je timovima sa kojima kao mentor radi na Raising Starts programu, na razvoju globalnih biznisa.

Osvrćući se na startape iz Srbije, veruje da smo na dobrom putu da se stvori ozbiljan startap ekosistem iz kojeg će se izroditi uspešne kompanije, svetski prepoznata imena, koje će staviti Srbiju na mapu u jednom drugom svetlu.

– Imamo talente, imamo glad za uspehom, imamo sve bolju infrastrukturu podrške i investicija, imamo hrabre i sve hrabrije osnivače, tako da se uopšte ne brinem da možemo da postanemo ozbiljni igrači u broju inovativnih industrija.

Zašto birate da budete mentor, šta to znači za vas?

– Jako rano u početku svoje karijere imao sam priliku i privilegiju da imam mentore. Brzo sam shvatio njihovu vrednost i ubrzo sam i sam postao mentor. Veliki sam zagovornik mentorskih programa i verujem u obavezu svih nas koji imamo iskustva, uspehe, a i “modrice” u karijeri, da to podelimo i pomognemo onima koji traže šansu, pomoć i savet od iskusnijih, kako bi sebe stavili u što bolju poziciju ka ostvarivanju zacrtanih ciljeva i uspeha.

Iz vašeg iskustva koliko se u početku očekivanja mentora i startapa u mentorskom procesu podudaraju? Kako pristupate startapu u slučaju da su razlike velike?

– Mislim da se na očekivanjima radi od prvog upoznavanja. Mnogi startapi su jako operativni i treba ih izvući/izdići na “10,000 metara”, sagledati svet oko nas, odraditi par scenarija, i nastaviti dalje sa konkretnim planom, kao i mnogo više uverenja i “činjenicama” koje su validirane. Nisam imao priliku da se susretnem sa osnivačima gde su razlike u očekivanjima prevelike i nešto što ne može da se prevaziđe.

Koji je vaš savet startapima na Raising Starts programu?

– To bi bila dva saveta:

  1. Act now – ask for forgiveness later! – Donesi odluku, kreni, pa traži oproštaj kasnije jer konkurencija i ostali stakehoder-i neće zauvek da nas čekaju.
  2. Fail to Learn  – Pogreši, padni, kako bi naučili iz tih iskustava.

Koju lekciju ste vi naučili na teži način?

– I dalje učim, i dalje je svaki dan nova lekcija.

Sve mentore na Raising Starts programu pogledajte ovde.

Raising Starts je prvi pre-seed program u Srbiji koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansjsku podršku. Program sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš i Naučno-tehnološkim parkom Čačak.