Quick chat sa Raising Starts mentorom: Ana Drašković

Mentori mogu da imaju presudnu ulogu u razvojnom putu startapa, pa i startapi na Raising Starts programu prepoznaju mentore kao najvredniju podršku. Lokalni i međunarodni mentori i eksperti iz različitih oblasti na raspolaganju su timovima u skladu sa njihovim specifičnim potrebama, a svaki startap u okviru Raising Starts dobija svog biznis i tehnološkog mentora. Nebrojano puta i oni su imali iste dileme i bili „u koži“ startapa. Kroz kratka pitanja bliže upoznajemo neke od njih.

Ana Drašković je direktor za globalni razvoj poslovanja u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i upravlja timovima za razvoj poslovanja u Tokiju, Pekingu, Seulu, Dubaiju, Vašingtonu i Londonu. Fokusirana je na pronalaženje inovativnih načina za veći broj poslova u različitim zemljama i sektorima u kojima EBRD posluje.

Kao biznis mentor na Raisng Starts programu svoju ekspertizu deli i pomaže ubrzan razvoj dva mlada tima, za koje ističe da su jako interesantna i inovativna.

– Njihov pristup i iskustvo je različito, ali to je ono što moj posao čini zanimljivim.

Šta je vaš savet startapima, kako da pristupe mentorstvu?

– Uvek je korisno da budu spremni za sastanke sa svojim mentorima i imaju jasnu ideju šta žele da postignu u saradnji sa mentorom. Takođe, jako je važna otvorena komunikacija i još otvoreniji um.

Šta kao mentor vi dobijate u radu sa startapima?

– U svakom mentorskom poduhvatu mnogo toga naučim i dobijem jako puno pozitivne energije od startapa i članova tima. Njihov elan i vizija su jako inspirativni za mene.

Koja je vaša lekcija koju ste naučili na teži način?

– Imam običaj da se previše “unesem” i počnem da radim operativno na projektu, a to nije moj zadatak, pa kada dođem u situaciju da se “zatrpam” poslom moram da se vratim korak unazad i zadržim na onome što je zapravo moj posao na projektu.

Savet startapima na Raisng Starts programu?

– Budite hrabri, organizovani i pozitivni!

Raising Starts je prvi pre-seed program u Srbiji koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansjsku podršku. Program sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš i Naučno-tehnološkim parkom Čačak.