Quick chat са Raising Starts ментором: Anthony Kypreous - Naučno-tehnološki park Beograd

Quick chat sa Raising Starts mentorom: Anthony Kypreous

Mentori mogu da imaju presudnu ulogu u razvojnom putu startapa, pa i startapi na Raising Starts programu prepoznaju mentore kao najvredniju podršku. Lokalni i međunarodni mentori i eksperti iz različitih oblasti na raspolaganju su timovima u skladu sa njihovim specifičnim potrebama, a svaki startap u okviru Raising Starts dobija svog biznis i tehnološkog mentora. Nebrojano puta i oni su imali iste dileme i bili „u koži“ startapa. Kroz kratka pitanja bliže upoznajemo neke od njih.

Anthony Kypreous u Raising Starts donosi neprocenjivo iskustvo koje je stekao najpre kao startap osnivač koji je napravio proizvod od nule i exit-ovao, zatim kao anđeo investitor i mentor mnogih svetskih akceleratora, među kojima je i Techstars.

Trenutno je član savetodavnog odbora i venture partner u Accelerate 2030.

Zašto birate da budete mentor, šta to znači za vas?

– Biram da mentorišem osnivače koji rade na problemima koji rešavaju izazove čovečanstva kao što su održivost, zdravlje i obrazovanje. Na ovaj način mogu da iskoristim svoje iskustvo iz perspektive preduzetnika, lidera korporativnih inovacija i perspektive investitora, da pozitivno utičem na njihovo startap putovanje i izazove.

Kakvi su vam utisci o startapima s akojim ardite na programu Raising Starts?

– Mislim da Srbija za malu zemlju ima neverovatan intelektualni ljudski kapital i da svi startap timovi kojima sam mentor imaju pozitivan “mi to možemo” stav. Raspon startapa varira od faze koncepta kod osnivača među studentima (u oblasti zdravlja i u wellbeing oblasti) do veoma iskusnih serijskih preduzetnika i naučnika koji su blizu faze komercijalizacije (agritech).

Tehnička i naučna kompetencija u programu Raising Starts (i Srbiji uopšte) je visoka, komercijalizacija i internacionalizacija zahtevaju podršku i mentorstvo, a u Srbiji postoji i nedostatak u finansiranju i kompetentnom međunarodnom mentorstvu, koji ovaj program nadomešćuje.

Iz vašeg iskustva koliko se u početku očekivanja mentora i startapa u mentorskom procesu podudaraju? Kako pristupate startapu u slučaju da su razlike velike?

– Zavisi od prethodnog iskustva osnivača. Za mlade i manje iskusne osnivače često postoji uticaj medija i javnosti na to šta preduzetnik jeste i šta bi trebalo da radi, a to nije istinita perspektiva. Preduzetnik bi trebalo da se fokusira na problem koji strastveno rešava i gde ima neku jedinstvenu perspektivu ili znanje da ga reši.

Svakom startapu pristupam po principu – ko su i kakva je njihova vizija. Koristim okvire i alate da pomognem, ali svaki slučaj je jedinstven. Iskren sam u feedback-u i ako postoji preveliki jaz u nameri i vrednostima u kojima se mimioilazimo, onda neću nastaviti, ali to je izuzetno retko. Zato se fokusiram na oblasti sa pozitivnim uticajem i ne podržavam oblasti kao što odbrana i oružje, kockanje ili poduhvate koji štete životnoj sredini.

Koja je lekcija koju ste vi naučili na teži način?

– Bio sam osnivač i preduzetnik u nekoliko poduhvata, kao i corporate venture capitalist i anđeo investitor, tako da imam perspektivu preduzetničkog puta i izazova.

Postoje dve ključne stvari koje se moraju slediti:
– Usredsredite se na problem za koji ste apsolutno strastveni i za koji imate jedinstvenu ekspertizu i prednost, i
– Budite veoma oprezni sa timovima i suosnivačima – pokušajte da radite zajedno pre nego što započnete startap, jer nakon pokretanja pravnog lica teško je popraviti nesporazume, a da ne oštetite startap

Vaš savet startapima na Raising Starts programu?

– Rešavajte problem za koji ste stravstveni, ne težite samo da postanete preduzetnik. I pazite koga imate za suosnivača u svom timu jer ćete se na tom putu suočiti sa mnogim izazovima.

Raising Starts je prvi pre-seed program u Srbiji koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansjsku podršku. Program sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš i Naučno-tehnološkim parkom Čačak.