Quick chat са Raising Starts ментором: Lisa Rose - Naučno-tehnološki park Beograd

Quick chat sa Raising Starts mentorom: Lisa Rose

Mentori mogu da imaju presudnu ulogu u razvojnom putu startapa, pa i startapi na Raising Starts programu prepoznaju mentore kao najvredniju podršku. Lokalni i međunarodni mentori i eksperti iz različitih oblasti na raspolaganju su timovima u skladu sa njihovim specifičnim potrebama, a svaki startap u okviru Raising Starts dobija svog biznis i tehnološkog mentora. Nebrojano puta i oni su imali iste dileme i bili „u koži“ startapa. Kroz kratka pitanja bliže upoznajemo neke od njih.

Nakon studija inženjerstva u aeronautici na Univerzitetu u Kembridžu, Lisa Rose se upušta u šarenoliku karijeru i spaja podršku preduzetnicima i filantropiju. U prethodnih 15 godina radila je na projektima u svim delovima sveta, a trenutno je na poziciji Senior Manager Entrepreneurship for Development u Royal Academy of Engineering u Londonu.

Sa startapima najviše radi u delu razvoja biznisa, a u pristupu timova mentorskom procesu na Raising Starts programu, najvažnije je, kaže, da budu iskreni.

Šta vi dobijate kao mentor u radu sa early-stage startapima?

– Volim da vidim napredak u očima osnivača i kako se ideje razvijaju u planove, a onda i konačno uspešno sprovode.

Već dugo radite kao mentor sa startapima u NTP Beograd, a sada i na programu Raising Starts, kako vidite srpske startapove?

– Vidim tehnološke startapove sa dobrom tehnologijom i posvećenim osnivačima. Osnivači sa kojima sam do sada radila nisu motivisani novcem, već time što rade nešto zanimljivo i korisno, a to je najbolja motivacija.

Šta bi bio vaš savet startapima na Raising Starts programu?

– Pripremite svoj prototip/MVP što je pre moguće i izađite na tržište. Ne čekajte savršenstvo, već idite na zadovoljstvo kupaca.

Koji je najbolji mentorski savet koji ste vi ikada dobili?

– Slušajte najmanje 80% vremena.

Raising Starts je prvi pre-seed program u Srbiji koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansjsku podršku. Program sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš i Naučno-tehnološkim parkom Čačak.