Quick chat sa Raising Starts mentorom: Milan Zdravković

Mentori mogu da imaju presudnu ulogu u razvojnom putu startapa, pa i startapi na Raising Starts programu prepoznaju mentore kao najvredniju podršku. Lokalni i međunarodni mentori i eksperti iz različitih oblasti na raspolaganju su timovima u skladu sa njihovim specifičnim potrebama, a svaki startap u okviru Raising Starts dobija svog biznis i tehnološkog mentora. Nebrojano puta i oni su imali iste dileme i bili „u koži“ startapa. Kroz kratka pitanja bliže upoznajemo neke od njih.

Milan Zdravković je istraživač u Laboratoriji za inteligentne proizvodne sisteme Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, a startapima na programu Raising Starts, kao tehnološki mentor, donosi neprocenjivo iskustvo koje uključuje softversku arhitekturu, razvoj softvera, poslovni razvoj, upravljanje sadržajem i politiku istraživanja.

– Za mene kao istraživača, dve najvažnije osobine za prevođenje naučnog rezultata u proizvod na tržištu su beskompromisna posvećenost i dobar i postojan osećaj za realnost. Tehnološko mentorstvo je sjajan način za fino podešavanje ovog drugog.

Kakvi su utisci o startapima na programu Raising Starts sa kojima radite?

– Velika ambicija, veliko samopouzdanje, veoma brzo učenje.

Kako bi startapi trebalo da pristupe mentorstvu?

– Aktivno i otvoreno! Ne pokušavajte da impresionirate svoje mentore, pričajte sa njima o problemima koje imate, ne o svojim fenomenalnim idejama i rezultatima eksperimenata. Tražite rešenja, ne komplimente. Preispitujte ono što dobijete od mentora.

Šta bi bio vaš savet early-stage startapima na programu Raising Starts?

– Ne možete svet učiniti boljim mestom više od jednom u toku svoje karijere 🙂 Dok god imate u sebi drajv da uspete kao preduzetnik, stavite ga u službu JEDNE ideje, jednog problema koji želite da rešite. Budite posvećeni i strpljivi u spoznaji onoga ka čemu želite da idete, učenje je hrana za vaš Chuzpah!

Koja je lekcija koju ste vi naučili na teži način?

– Ego je vaš neprijatelj broj 1. Čak i kada imate proizvod koji je tehnološki i funkcionalno superioran u odnosu na konkurente, zaslepiće vas do trenutka kada inače mali problemi (npr. bezbednost) eskaliraju do kritičnih situacija.

Raising Starts je prvi pre-seed program u Srbiji koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansjsku podršku. Program sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš i Naučno-tehnološkim parkom Čačak.