Quick chat са Raising Starts ментором: Горан Стојановић - Naučno-tehnološki park Beograd

Quick chat sa Raising Starts mentorom: Goran Stojanović

Mentori mogu da imaju presudnu ulogu u razvojnom putu startapa, pa i startapi na Raising Starts programu prepoznaju mentore kao najvredniju podršku. Lokalni i međunarodni mentori i eksperti iz različitih oblasti na raspolaganju su timovima u skladu sa njihovim specifičnim potrebama, a svaki startap u okviru Raising Starts dobija svog biznis i tehnološkog mentora. Nebrojano puta i oni su imali iste dileme i bili „u koži“ startapa. Kroz kratka pitanja bliže upoznajemo neke od njih.

Goran Stojanović je redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka (FTN) Univerziteta u Novom Sadu (UNS). Ima 25 godina iskustva u podučavanju i R&D oblasti, kao i više od 15 godina iskustva u pisanju, koordinaciji i implementaciji EU projekata (H2020, FP7, EUREKA, ERASMUS, CEI). Sa startapima na Raising Starts programu radi kao tehnološki mentor.

– Savet koji bih mogao da dam startapima u ovom programu je da veruju u svoju ideju, da imaju vizuju pred sobom promenjenog stanja društva, bliskog okruženja, sebe, za pet, ili deset godina, kada ideja bude zaživela i kada ova zvezda u usponu zauzme svoje stabilno mesto na biznis nebu Srbije i okruženja.

Zašto birate da budete mentor, šta to znači za vas?

– Biram da budem mentor jer mi pruža mogućnost da upoznam mlade pametne ljude koji su spremni da se upuste u izazov pokretanja sopstvenog biznisa, rešavajući izazove našeg okruženja i ostvarujući svoje snove.

Iz vašeg iskustva koliko se u početku očekivanja mentora i startapa u mentorskom procesu podudaraju? Kako pristupate startapu u slučaju da su razlike velike?

– Ono što je i meni bilo pozitivno iznenađenje je stepen poverenja koje ostvarimo i imamo jedni u druge i nakon prvog konsultativnog sastanka. Možda je pitanje i personalitija ili nekog ličnog stava, ali lično moram reći da su moja iskustva do sada i više nego pozitivna.

Koja je lekcija koju ste vi naučili na teži način?

– Lekcija koju sam naučio je da pažljivo treba da slušamo jedni drugi da bi smo se razumeli. Takođe, da svaka ideja ima svoje vreme kada treba da sazri i da se ostvari.

Kako vidite startape u Srbiji?

– Mislim da je startap scena u Srbiji akitvna, dosta dobro razvijena i da startapi nalaze načine da dođu do finansija za svoje ideje. Podsticaji koje država ulaže u ovom kontekstu su takođe od velikog značaja.

Raising Starts je prvi pre-seed program u Srbiji koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansjsku podršku. Program sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš i Naučno-tehnološkim parkom Čačak.