Међународни експерти у развоју иновација о улози НТП-ова на конференцији у Београду - Naučno-tehnološki park Beograd

Međunarodni eksperti u razvoju inovacija o ulozi NTP-ova na konferenciji u Beogradu

Kako inovacije i tehnološki razvoj utiču na ekonomski razvoj, koja je uloga naučno-tehnoloških parkova u podršci razvoju startap kompanija i tehnološkog preduzetništva, regionalnom razvoju i ekonomiji zasnovanoj na znanju i kako obezbediti investicije za ubrzan razvoj startapa u regionu,  ovo su samo neka od pitanja na koja su odgovore dali govornici konferencije „Inovacije i tehnološki razvoj: temelj ekonomskog razvoja i zapošljavanja“, održanoj danas u hotelu Metropol.

Konferencija je organizovana kao završni skup projekta „EU podrška Naučno-tehnološkom parku Beograd u pružanju usluga inovativnim kompanijama“, koji je finansiran sredstvima Evropske unije.

Na konferenciji su govorili međunarodni eksperti u oblasti razvoja inovacija i tehnološkog preduzetništva: gospodin Josep Migel Pike, izvršni direktor, Technova Barcelona koji je govorio o putu i važnosti razvoja inovativnih ekopsistema, Salvatore Majorana, predsednik za Evropski region Međunarodne asocijacije naučnih parkova i područja inovacija podelio je iskustva Kilometro Roso tehnološkog parka, govoreći o ključnim elementima razvoja naučno-tehnoloških parkova, dok je Domagoj Oreb, partner u fondu Feelsgood održao predavanje kako obezbediti investicije za startap kompanije u regionu.

Održana su i dva panela o  Lean startup metodologiji i ulozi naučno-tehnoloških parkova u regionalnom razvoju, na kome su uz NTP Beograd govorili i predstavnici INTERA tehnološkog parka Mostar i Naučno-tehnološkog parka Crne Gore.

Događaj je okupio predstavnike naučno-tehnoloških parkova, nacionalnih institucija, Delegacije EU u Srbiji, istraživače, predstavnike instituta, i fakulteta. IPA TA projekat „EU podrška Naučno-tehnološkom parku Beograd u pružanju usluga inovativnim kompanijama“, implementiran je u periodu od juna 2020 do oktobra 2022. godine.