Свако време је добро за посао кад имаш праву подршку - Трећи јавни позив за Raising Starts - Naučno-tehnološki park Beograd

Svako vreme je dobro za posao kad imaš pravu podršku – Treći javni poziv za Raising Starts

Do 28. decembra u podne otvoren je treći poziv za program Raising Starts, koji obezbeđuje finansijsku i stručnu podršku startapima u najranijim fazama razvoja inovacija. Osnivači startap kompanija koje su prethodno učestvovale u ovom programu i uspešno razvile svoje proizvode, poručuju mladim tehnološkim preduzetnicima da se obavezno prijave, jer kako ističu, „kroz ovaj program naučiš stvari za koje nisi ni znao da ih ne znaš“.

Program sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa naučno-tehnološkim parkovima u Čačku i Nišu. Ovo je prvi akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja inovativnih proizvoda i usluga obezbeđuje istovremeno mentorsku i bespovratnu finansijsku podršku do 20.000 švajcarskih franaka, bez učešća u vlasništvu, sa ciljem da ubrzaju svoj razvoj i globalni rast.

Najnoviji javni poziv je otvoren za startap timove od najmanje dva člana i inovativne kompanije koje nisu starije od dve godine, na dan raspisivanja javnog poziva. Podrška je namenjena razvoju inovativnih ideja i u oblasti softvera i hardvera, a prijave se mogu poslati do 28. decembra 2022. godine, na zvaničnu stranicu programa.

Tokom prethodna dva javna poziva, program Raising Starts je pobudio veliko interesovanje tehnoloških preduzetnika. Iako je realizacija programa započeta u jeku pandemije koronavirusa, na adresu NTP Beograd je već tokom prva dva poziva stiglo više od 300 prijava, odabrano je 80 startap timova i kompanija iz Beograda, Čačka i Niša, kojima su obezbeđeni vrhunski stručnjaci za obuke u vrlo specifičnim poslovnim oblastima. Mentori su održali više od 700 obuka, a 36 startap kompanija, koje su pokazale najveći potencijal i posvećenost, dobilo je dodatnu mentorsku i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.
Još je značajniji podatak da je više od jedne trećine ovih kompanija u prvim mesecima svog poslovanja dobilo dodatna sredstva za nastavak svog inovativnog razvoja. To pokazuje da program daje odlične rezultate i da je popunio prazninu u finansiranju startapa u ranoj fazi.

Znanje koje ostaje je nemerljivo

Odabrani startapi, pored granta i mentorstva, dobijaju i posebnu podršku u oblasti zaštite intelektualne svojine. Takođe, imaju pristup savremenim inovacionim laboratorijama, investitorima i drugim osnivačima startap kompanija u mreži naučno-tehnoloških parkova, što im otvara dodatne mogućnosti za razvoj i nakon završetka programa.

Kolika je prednost razvijati inovativnu ideju u takvom okruženju ilustruje i podatak da je od svog osnivanja NTP Beograd podržao više od 150 kompanija u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga, dok kompanije članice danas zapošljavaju više od 1.500 inženjera i izvoze u više od 50 zemalja.

Miodrag Nenadović startap Brush Galaxy, Petar Pejić startap Beehold i Nikola Lukičić startap Farmbot

Zamislite da imate ideju, za koju verujete da može da stvori nešto potpuno novo. Kako da saznate kome to treba i ko će to da kupi? Kako ćete napraviti firmu koja to može da proizvede? Kako da animirate nekoga da radi za vas, kad ne znate šta možete da mu ponudite? Kako da brzo razvijete svoju ideju i gde naći novac za finansiranje? Šta sve treba da znate da biste uopšte pokrenuli posao i uspešno izašli na tržište? Upravo to vam omogućava program Raising Starts.

Finansijska podrška jeste važna, ali najveće bogatstvo ovog programa je više od 50 vrhunskih stručnjaka koji vode obuke. To znanje koje ostaje i kada se program završi je – nemerljivo, saglasni su stratapi koji su već dobili podršku u ovom programu.

Naučiš stvari za koje nisi ni znao da ih ne znaš

Ovo potvrđuju i Miodrag Nenadović iz Brush Galaxy, Petar Pejić iz Beehold-a i Nikola Lukičić iz Farmbot-a. Sve tri kompanije su prošle kroz Raising Starts plasirale prve proizvode na tržište i dobile dodatnu finansijsku podršku za dalji razvoj.

Brush Galaxy razvija istoimenu prodajnu platformu na internetu koja spaja korisnike Procreate aplikacije za digitalno slikanje i umetnike koji prave digitalne četkice za ovaj softver. Firma u poslednjih šest meseci beleži prosečan mesečni rast od čak 47%, a nedavno su dobili novu rundu investicije od 72.000 evra, što će im omogućiti da dalje ubrzaju svoj rast.

Beehold razvija hardverski i softverski sistem za nadziranje pčela bez odlaska u pčelinjak, koji pčelaru omogućava sveobuhvatne informacije o stanju u košnici, na vreme ga upozorava na moguće probleme i daje preporuke kako da ih reši. Pejić kaže da su kroz podršku programa, svoj sistem dodatno unapredili u Međunarodnom centru za fiziologiju i ekologiju insekata u Keniji i prikupili preko 180.000 evra novih investicija.

Farmbot razvija istoimenu robotsku platformu na daljinsko upravljanje sa GPS navigacijom, koja se koristi za održavanje vinograda, voćnjaka i ostalih zelenih površina, posebno na strmim površinama. Kompanija je tokom učešća na programu dobila i mini grant Fonda za inovacionu delatnost, a zahvaljujući povratnim informacija od prvih kupaca, unapredila je svoj uređaj koji je sada dvostruko veći i snažniji.

Trojica inovatora su saglasna da im je program Raising Starts bio od izuzetne pomoći da stignu do sadašnjih rezultata, a najviše im je kroz program značila mentorska podrška. Zato poručuju mladim inovatorima da se obavezno prijave, jer kroz ovaj program, kako ističu, „naučiš stvari za koje nisi ni znao da ih ne znaš“.

Program Raising Starts je deo projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, kojim Vlada Švajcarske podržava dalji razvoj inovacija i tehnološkog preduzetništva u Srbiji.

Prijave za program otvorene su do 28. decembra u podne.