Објављен први Водич о интелектуалној својини за стартапе из Србије - Naučno-tehnološki park Beograd

Objavljen prvi Vodič o intelektualnoj svojini za startape iz Srbije

Startapima u Srbiji od sada je dostupan svojevrstan Vodič o intelektualnoj svojini za startape –  “Preduzetničke ideje”, koji im donosi neophodne smernice na koji način mogu koristiti sistem zaštite intelektualne svojine kako bi sačuvali konkurentnost i razumeli rizike koji mogu nastati kao posledica zanemarivanja njenog značaja u poslovanju.

Prva publikacija ovog tipa za startape u Srbiji predstavlja prevod publikacije Svetske organizacije za intelektualnu svojinu – WIPO: „Enterprising Ideas: A Guide to the Intellectual property for Startups”, prilagođene sistemu i postupcima zaštite prava intelektualne svojine u Republici Srbiji, sa primerima korišćenja prava intelektualne svojine u poslovanju kod pet domaćih privrednih subjekata.

Vodič je izrađen u okviru plana saradnje Zavoda za intelektualnu svojinu RS sa WIPO, u saradnji i uz podršku Švajcarskog federalnog instituta za intelektualnu svojinu i Naučno-tehnološkog parka Beograd (NTP Beograd) kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”. Adaptaciju originalnog izdanja uradila je Jovana Joksimović, advokat i IP officer na projektu „Tehnopark Srbija 2″ u NTP Beograd.

Zašto je ovaj vodič važan za startape?

Za sve kompanije koji razvijaju inovacije, neophodno je da u poslovanje uključe i strategiju zaštite intelektualne svojine kako bi zaštitili i time sprečili njeno neovlašćeno korišćenje. Kroz prava intelektualne svojine startapi stiču prepoznatljiv identitet, kao i sredstvo za privlačenje investicija i bolje pozicioniranje u pregovorima prilikom prodaje privrednog subjekta.

Vodič o intelektualnoj svojini za startape možete preuzeti OVDE.