Еко-иновативни прехрамбени производи студената - Одржано такмичење Ecotrophelia Србија 2023 - Naučno-tehnološki park Beograd

Еко-иновативни прехрамбени производи студената – Одржано такмичење Ecotrophelia Србија 2023

У организацији Удружења прехрамбених технолога Србије (УПТС) у Научно-технолошком парку Београд је данас одржано једанаесто национално студентско такмичење у креирању еко-иновативних прехрамбених производа – Ecotrophelia Србија 2023. На такмичењу је учествовало седам тимова студената са четири универзитета, већег броја факултета и академија струковних студија.

Прво место на такмичењу је освојио OsmoTim са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду са производом Slatki duo, дезерт од сушеног воћа -јабуке и шљиве. Друго место освојио је Radish тим такође са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду са производом Рокесто, нутритивно богатим веганским намазом на бази листа ротквице. Треће место поделили су им ProLab са Академије струковних студија Београд, одсек Висока хотелијерска школа са производом VegBite, ужином богатом протеинима и влакнима на бази тропова биљних млека и тим InoHiT са Факултета за туризам и хотелијерство, Универзитета у Крагујевцу са производом Carovita  који представља нутритивно обогаћен и природно обојен крекер са додатком шаргарепе.

На овом такмичењу учествовали су још и MicroTim са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду са производом MicroTea освежавајућим безалкохолним пићем богатим полифенолима и минералима, тим Cinderella са Технолошког факултета Универзитета у Нишу са истоименим производом, веганским намазом на бази бундеве са додатком нане богатим влакнима и протеинима, као и тиим FiveBees са Технолошког факултета Универзитета у Новом Сада који је представио Medene reeBEEzle бомбоне на бази меда и суве рибизле.

– 11. национално такмичење Ecotrophelia Србија је окупило изузетне студентске тимове са иновативним идејама и производима. Шире гледано победници су сви који су се данас насли на националној смотри. Један тим се ипак за нијансу издвојио од осталих. OsmoTim ће имати сјајну прилику, али и велики задатак након прослогодисње победе српског тима Rooftop, да представи своју иновацију на европском такмичењу најбољих студентских тимова Ecotrophelia Europe које ће ове године бити одржано 7. и 8. октобра у Келну, у оквиру једног од највећих сајмова хране, ANUGA, презентује Србију као иновациону дестинацију и учествује у креирању европске будућности у обалсти хране –  изјавио је проф. др Виктор Недовић, Председник Удружења прехрамбених технолога Србије и Организационог одбора националног такмичења.

Такмичење се организује у склопу спровођења Стратегије паметне специјализације Републике Србије (4С) чији је један од приоритета „Храна за будућност“, под покровитељством Министарства науке, технолошког развоја и иновација, као и уз вишегодишњу подршку Научно – технолошког парка Београд, Центра за промоцију науке, као и уз тренинг и едукативну подршку и партнерство са организацијом Helvatac, компанијама Десинг и Dr.Oetker, као и Case Study Club Факултета организационих наука, како би се подстакло предузетништво међу студентима и помогао пласман иновативних производа на домаћем и међународном тржишту.

Невена Јанковић, координатор стартап програма у НТП Београд обратила се студентима на почетку догађаја, охрабривши их у развоју иновативних производа у области пољопривреде и прехрамбене индустрији. Она је тимовима представила и први pre-seed акцелартор у Србији Raising Starts, и могућности које он доноси тимовима са иновативним идејама на почетку развоја. Овај програм НТП Београд спроводи уз подршку Владе Швајцарске.

Такође, позвала је студентe који желе да се упознају и закораче у стартап свет, да се пријаве за учешће на летњи студентски стартап камп у НТП Бепград ParkUP! који се одржава од 13. до 18 . јула. Пријаве за овај јединствени програм намењен студентима да развију вештине технолошког предузетништва отворене су до 28 јуна на сајту НТП Београд.