Еко-иновативни прехрамбени производи студената - Одржано такмичење Ecotrophelia Србија 2023 - Naučno-tehnološki park Beograd

Eko-inovativni prehrambeni proizvodi studenata – Održano takmičenje Ecotrophelia Srbija 2023

U organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije (UPTS) u Naučno-tehnološkom parku Beograd je danas održano jedanaesto nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ecotrophelia Srbija 2023. Na takmičenju je učestvovalo sedam timova studenata sa četiri univerziteta, većeg broja fakulteta i akademija strukovnih studija.

Prvo mesto na takmičenju je osvojio OsmoTim sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa proizvodom Slatki duo, dezert od sušenog voća -jabuke i šljive. Drugo mesto osvojio je Radish tim takođe sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa proizvodom Rokesto, nutritivno bogatim veganskim namazom na bazi lista rotkvice. Treće mesto podelili su im ProLab sa Akademije strukovnih studija Beograd, odsek Visoka hotelijerska škola sa proizvodom VegBite, užinom bogatom proteinima i vlaknima na bazi tropova biljnih mleka i tim InoHiT sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, Univerziteta u Kragujevcu sa proizvodom Carovita  koji predstavlja nutritivno obogaćen i prirodno obojen kreker sa dodatkom šargarepe.

Na ovom takmičenju učestvovali su još i MicroTim sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa proizvodom MicroTea osvežavajućim bezalkoholnim pićem bogatim polifenolima i mineralima, tim Cinderella sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Nišu sa istoimenim proizvodom, veganskim namazom na bazi bundeve sa dodatkom nane bogatim vlaknima i proteinima, kao i tiim FiveBees sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sada koji je predstavio Medene reeBEEzle bombone na bazi meda i suve ribizle.

– 11. nacionalno takmičenje Ecotrophelia Srbija je okupilo izuzetne studentske timove sa inovativnim idejama i proizvodima. Šire gledano pobednici su svi koji su se danas nasli na nacionalnoj smotri. Jedan tim se ipak za nijansu izdvojio od ostalih. OsmoTim će imati sjajnu priliku, ali i veliki zadatak nakon proslogodisnje pobede srpskog tima Rooftop, da predstavi svoju inovaciju na evropskom takmičenju najboljih studentskih timova Ecotrophelia Europe koje će ove godine biti održano 7. i 8. oktobra u Kelnu, u okviru jednog od najvećih sajmova hrane, ANUGA, prezentuje Srbiju kao inovacionu destinaciju i učestvuje u kreiranju evropske budućnosti u obalsti hrane –  izjavio je prof. dr Viktor Nedović, Predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i Organizacionog odbora nacionalnog takmičenja.

Takmičenje se organizuje u sklopu sprovođenja Strategije pametne specijalizacije Republike Srbije (4S) čiji je jedan od prioriteta „Hrana za budućnost“, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, kao i uz višegodišnju podršku Naučno – tehnološkog parka Beograd, Centra za promociju nauke, kao i uz trening i edukativnu podršku i partnerstvo sa organizacijom Helvatac, kompanijama Desing i Dr.Oetker, kao i Case Study Club Fakulteta organizacionih nauka, kako bi se podstaklo preduzetništvo među studentima i pomogao plasman inovativnih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.

Nevena Janković, koordinator startap programa u NTP Beograd obratila se studentima na početku događaja, ohrabrivši ih u razvoju inovativnih proizvoda u oblasti poljoprivrede i prehrambene industriji. Ona je timovima predstavila i prvi pre-seed akcelartor u Srbiji Raising Starts, i mogućnosti koje on donosi timovima sa inovativnim idejama na početku razvoja. Ovaj program NTP Beograd sprovodi uz podršku Vlade Švajcarske.

Takođe, pozvala je studente koji žele da se upoznaju i zakorače u startap svet, da se prijave za učešće na letnji studentski startap kamp u NTP Bepgrad ParkUP! koji se održava od 13. do 18 . jula. Prijave za ovaj jedinstveni program namenjen studentima da razviju veštine tehnološkog preduzetništva otvorene su do 28 juna na sajtu NTP Beograd.