Деца испрограмирала роботе - Одржан robohackathon у области образовне роботике за основце - Naučno-tehnološki park Beograd

Deca isprogramirala robote – Održan robohackathon u oblasti obrazovne robotike za osnovce

U subotu 24. juna u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu održan je robohackathon, pilot takmičenje iz oblasti obrazovne robotike za osnovce iz 4 zvezdarske škole, na kome je 20 dece uzrasta od 10-12 godina učestvovalo u programiranju robota.

Takmičenje je organizovala Opština Zvezdara u saradnji sa Nacionalnim Institutom za istraživanje i razvoj sajber bezbednosti Rumunije, koja je pokrenula nacionalno takmičenje u obrazovnoj robotici sa otvorenim hardverom koristeći platformu kompanije nextlab.tech za izgradnju virtualne digitalne biblioteke sa lekcijama iz robotike. Takmičenje osnovaca podržalo je Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije.

Mališanima je na robohackathon-u predstavljen koncept robotike sa demonstracijom robota uživo, uz objašnjenje kako i šta sve može da radi. Deca su podeljena u 10 timova, svaki sa svojim mentorom koji je vodio tim kroz proces izgradnje robota, objašnjavajući funkciju svake komponente, što je pomoglo deci da isprogramiraju robota koristeći jednostavan programski jezik, prilagođen dečijem uzrastu. Na kraju dana svaki tim je demonstrirao sposobnosti svog robota.

Cilj robohackathon-a je da se modernizuje učenje mališana uz korišćenje snage veštačke inteligencije preko adaptibilne platforme za učenje. Ova inicijativa postigla je u susednoj Rumuniji izvanredan uspeh, uz učešće preko 60.000 učenika iz 1.700 škola, a dva puta su osvojili prvo mesto na internacionalnom takmičenju iz robotike u Americi.