Raising Starts Gaming spotlight: Упознајте Bohemian Pulp, Shosha Games и Digital Ronin - Naučno-tehnološki park Beograd

Raising Starts Gaming spotlight: Upoznajte Bohemian Pulp, Shosha Games i Digital Ronin

U toku 2022. godine igre pravljene u Srbiji preuzete su čak 100 miliona puta na globalnom nivou (izvor: SGA)! Ova industrija sve je popularnija među mladim tehnološkim preduzetnicima, kako sve veći broj njih prepoznaje njen potencijal.

Bohemian Pulp, Shosha Games i Digital Ronin tri su autentična gejming startapa podržana kroz treći ciklus Raising Starts programa, za koji je sve veće interesovanje i među gejmerskom zajednicom.

Po čemu je koncept igara koji razvijaju ova tri startapa inovativan i drugačiji upoznajemo vas u narednim redovima.

BOHEMIAN PULP: Priče koje pomeraju granice

 „Let Bions Be Bygones“je detektivska igrica osmišljena kao future-noir triler. Inovacija Bohemian Pulp je smeštanje narativne mehanike, nalik Choose-your-own-adventure knjigama, u okvire Point-and-Click avanture, čime omogućavaju igračima da organski razvijaju lika kroz različite tipove izbora i oblikuju njihovu jedinstvenu priču.

Igra je namenjena onim korisnicima koji vole pripovedanje i rešavanje problema, dok fokusom na narativ, Bohemian Pulp rešava problem prezasićenosti i nepristupačnosti igara koje se fokusiraju na akcione mehanike ispred pričanja priče.

Opisujući jedinstvenost svoje igrice, u ovom timu kažu da ona eksperimentiše i pomera granice narativnih igara tako što nudi veliki broj varijacija, a da pritom ne povećava značajno obim produkcije i nudi mogućnost ponovnog igranja uz potpuno drugačije iskustvo.

– Naša igra „Let Bions Be Bygones“ namenjena je obrazovanim milenijalcima koji cene pripovedanje i rešavanje problema, ali vode zauzet i stresan život. Jednostavnim komandama smo pristupačni ne-gejmerima, dok sa druge strane kompleksnom pozadinskom mehanikom nudimo gejmerima specifične izazove i dostignuća.

Igru su počeli da razvijaju tokom korone, a atraktivna grafika je ubrzo privukla pažnju ljubitelja indie (nezavisnih) igara, te ubrzo potom i izdavača, MicroProse. Brzo su sakupili veliki broj pratilaca na socijalnim medijima i nekoliko vernih pristalica od kojih su mnogi pretplaćeni na Patreon od samog starta.

Podrška kroz Raising Starts pomogla im je u organizovanju tima i osnivanju kompanije, i sa mentorom vredno rade na dodatnom fokusiranju ideje i pravljenju detaljnog plana produkcije.

Šire tim i u planu je da do kraja godine završe produkciju „Let Bions Be Bygones“.

DIGITAL RONIN: Šah za novo doba

Digital Ronin na jedinstven način kombinuje mehaniku šaha sa elemnetima fantazije. Šahovski elementi pružaju igračima iskustvo strateške i taktičke igre, izazivajući ih da unapred razmišljaju i predviđaju poteze protivnika, dok je ovo iskustvo istovremeno obogaćeno čarobnim okruženjem i figurama koje su stvorili.

Žele da stvore igru koja će osvojiti srca kako šahovskih entuzijasta i ljubitelja fantastike, tako i casual igrača koji traže nešto sasvim novo i osvežavajuće. Ideja je nastala istovremeno s pojavom prvih uređaja koji koriste Augmented Reality.

Od samog početka, naša vizija je bila da stvorimo šah za novo doba – inovativno, jedinstveno iskustvo koje će spajati tradicionalno i moderno. Naš cilj je podstaknuti igrače da razmišljaju strateški, taktički i kreativno, dok istovremeno uživaju u čarobnom svetu koji smo stvorili – navode.

Na tržištu, kako ističu, trenutno ne postoji igra koja bi na autentičan način spojila ova dva sveta a da istovremeno očuva suštinu šaha i njegovu menhaniku, kao i sam takmičarski duh.

Osim verzije za desktop i mobilne uređaje, krajnji cilj je razvoj verzije za Augmented Reality i Virtual Reality uređaje, kako bi iskustvo igrača bilo što potpunije.

SHOSHA GAMES: Poslednja kap vode u velikoj avanturi

Za sebe vole da kažu da su mali tim koji pravi velike avanture. Shosha games razvija “Water Me & You” igricu u kojoj prolazite kroz zastrašujuć, ali isto tako presladak post-apokaliptičan svet u kome igrate kao poslednja kapljica vode na svetu i jedno malo seme.

Igra je namenjena svakome ko voli da luta i istražuje magične, nove svetove, malo se zabavi, ali i da razmišlja o ozbiljnijim temama, o svetu u kome se nalazimo i u kome bismo mogli da se nađemo.

– Oduvek smo znali da je pravljenje igrica i stvaranje autentičnih iskustva ono čime smo želeli da se bavimo, ali isto tako želimo kroz to da povežemo ljude i podignemo svest o nekim ozbiljnijim temama. Tako smo i došli do ideje o našoj igri “Water Me & You”. Slatka apokalipsa u kojoj se možete zabaviti, ali koja će vas isto tako navesti na neka dalja i dublja razmišljanja

Ova igra je posebna i po tome što ruši granice između, kako kažu, „hardcore gamera“ i onih koji nemaju mnogo iskustva u gejmingu, ali vole da igraju video igre sa svojom porodicom i prijateljima.

Igru su već isprobali korisnici iz celog sveta, koji aktivno učestvuju u testiranju i poboljšavanju igre, je nadogradnja i širenje zajednice je nešto na šta sada stavljaju poseban fokus.

Tim vredno radi da igra bude dostupna na svim gaming platformama. Osim finansijske podrške koja im je pružila moćnost da „stanu na noge“, podrška kroz Raising Starts program im je posebno pomogla u delu uspostavljanja kompanije, razvoja biznisa i IP zaštite.

Shosha games, kao i Bohemian Pulp, dobili su tokom učešća na Raising Starts programu i dodatno finansiranje, kroz SmartStart program Fonda za inovacionu delatnost.

***

Uskoro novi krug podrške startapima u najranijim fazama razvoja inovativnih proizvoda i usluga kroz Raising Starts. 

Ako želiš da među prvima dobiješ informaciju o otvorenom pozivu ostavi svoj mejl na ovom LINKU.

Raising Starts je prvi pre-seed program u Srbiji koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansjsku podršku. Program sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš i Naučno-tehnološkim parkom Čačak.