Нови Jавни позив стартапима за коришћење Националне платформе за вештачку интелигенцију - Naučno-tehnološki park Beograd

Novi Javni poziv startapima za korišćenje Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju

Naučno-tehnološki park Beograd d.o.o. Beograd, Naučno-tehnološki park Novi Sad d.o.o. Novi Sad, Naučno tehnološki park Čačak d.o.o. Čačak i Naučno tehnološki park Niš d.o.o. Niš objavljuju

JAVNI POZIV
STARTAP KOMPANIJAMA
za korišćenje Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju

U skladu sa ciljevima i merama Strategije razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji, za period 2020-2025. godine, Vlada Republike Srbije obezbedila je Nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju (AI platforma).

Prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Državnom data centru u Kragujevcu predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, računarske gustine od 5 peta FLOPS-a, proizvođača NVIDIA spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.
Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (u daljem tekstu: ITE) potpisala je sporazume o korišćenju prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju (u daljem tekstu: AI platforma) sa naučno-tehnološkim parkovima iz Beograda, Novog Sada, Čačka i Niša u cilju podrške rada parkova na implementaciji, unapređenju i širenju veštačke inteligencije u Republici Srbiji, podrške naučno-istraživačkom radu u oblasti veštačke inteligencije, kao i osiguranju primene veštačke inteligencije u industriji Republike Srbije.

Na osnovu sporazuma, ITE obezbeđuje i dodeljuje naučno-tehnološkim parkovima resurse na AI platformi, uz mogućnost da naučno-tehnološki parkovi te resurse dele i sa startapovima koji su njihovi članovi.

Uslovi za prijavu

Pravo učešća imaju sve startap kompanije (u skladu sa Zakonom o inovacionoj delatnosti i internim aktima naučno-tehnoloških parkova) u većinskom srpskom vlasništvu, ne starije od pet godina u momentu slanja prijave.

Neophodno je da startap kompanija, ukoliko već nije postojeći član nekog od naučno-tehnoloških parkova, izabere naučno-tehnološki park kojem prirodno teži po svom sedištu i regionu/području i u slučaju izbora je u obavezi da postane član (puni/virtuelni) odabranog naučno-tehnološkog parka.
Prednost u izboru imaju kompanije aktivne u oblastima definisanim kao prioritetnim u Strategiji pametne specijalizacije Republike Srbije (4S).

Kategorije za ocenjivanje:

• Broj godina od osnivanja;
• Broj zaposlenih;
• Da je projekat u skladu sa pametnom specijalizacijom;
• Dobijena investicija/grant;
• Da je proizvod u fazi razvoja i testiranja i da ima prve korisnike;
• Usklađenost cilja projekta i potreba sa resursima koji se nude.

Vremenski okvir i način korišćenja

Dodeljeni resursi na AI platformi se mogu koristiti do tri meseca, uz mogućnost produženja navedenog perioda ukoliko korisnik (startap) ima realnu potrebu za tim.
Startapovi koji budu izabrani će dobiti svu pomoć za rad na AI platformi od strane Admin tima Nacionalne platforme.

Način prijave:

Prijave se podnose putem e-formulara do 15.09.2023. godine. Svi elementi u e-formularu su obavezni i razmatraće se samo potpune i blagovremeno pristigle prijave.

Informacije i pitanja u vezi sa Javnim pozivom se mogu dobiti slanjem upita na imejl adresu: platforma_ai@ite.gov.rs