Савезници пољопривредника за већи принос - Ови стартапи на Raising Starts 3.0 транформишу пољопривредну производњу - Naučno-tehnološki park Beograd

Saveznici poljoprivrednika za veći prinos – Ovi startapi na Raising Starts 3.0 tranformišu poljoprivrednu proizvodnju

Inovacije u poljoprivredi jedan su od najboljih odgovora na rastuće probleme gladi u svetu, smanjenje poljoprivredne proizvodnje usled klimatskih promena ili gubitak biodiverziteta. Startapi zato na ovom frontu imaju značajan uticaj u transformaciji industrije kroz tehnologiju, podstičući poboljšanja u produktivnosti, efikasnosti i održivosti.

Dva startapa u kohorti timova podržanih kroz treći ciklus Raising Starts programa adresiraju upravo probleme u ovoj industriji, donoseći atraktivna ag-tech rešenja.

F.A.P: Tehnologija u službi borbe sa biljnim štetočinama

F.A.P. digitalna platforma na inovativan način rešava pojavu prouzrokovača bolesti i štetočina na gajenim kulturama uz pravovremenu detekciju, identifikaciju i konkretnu preporuku za njihovo suzbijanje.

Kako kažu osnivači ovog startapa, prouzrokovači bolesti i štetočine direktno mogu da umanje i do 40% prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji, a njihova platforma upravo ima za cilj da ove gubitke minimalizuje.

– Naše rešenje je preventivno i rešava probleme u ranim fazama, čak i pre vidljivih simptoma, kada je suzbijanje i najuspešnije.

Za razliku od trenutno dostupnih rešenja koja otkrivaju posledice u fazama kada je već kasno za delovanje, F.A.P. zahvaljujući softveru za obradu podataka sa detaljnom identifikacijom problema, vrlo brzo utvrđuje tačan uzrok bolesti, kao i kojim sredstvom, u kojoj dozi i kada treba primeniti zaštitu.

Tim iza ovog startapa čine iskusni stručnjaci iz oblasti zaštite bilja, koji su tokom višedecenijskog profesionalnog bavljenja poljoprivredom uvideli potrebu za razvojem ovakve platforme, pa rešavaju probleme sa kojima se i sami suočavaju. Obuke i mentorstvo kroz program Raising Starts, donele su im nove veštine i omogućili da unaprede i prevaziđu svoje iskustvo sticano u konvencionalnom biznisu.

– Prototip platforme je razvijan zajedno sa četiri kompanije u Srbiji, koje su i stalni korisnici, a u trenutnoj fazi plasiramo platformu na širi region Balkana i Bliskog Istoka – kažu.

Platforma je prvenstsveno namenjena kompanijama koje pružaju tehničke servise poljoprivrednim proizvođačima kroz obilaske i savetovanja, a sve u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

Dalji planovi vezani su za usavršavanje platforme i proširenje na oblast ishrane bilja.

Veles Sense: Precizna poljoprivreda za rano otkrivanje bolesti vinove loze

Veles Sense primenjuje savremenu tehnologiju u oblasti precizne poljoprivrede u cilju ranog otkrivanja bolesti vinove loze. PlantYsense  softver koji razvijaju omogućava vinogradarima da otkriju oštećenja biljke u najranijim fazama i daje im više vremena da reaguju u cilju zaštite zdravlja vinograda i očuvanja prinosa.

Kako objašnjavaju u ovom startapu, jedan od najvećih izazova prilikom detekcije bolesti vinograda je monitoring čokota u celini, uključujući i delove koji se nalaze pri zemlji. Stoga su došli na ideju da razviju softver koji kombinuje različite izvore slike: daljinsko snimanje (satelit, dron), snimanje iz blizine i inovativnu terahertz tehnologiju koja detektuje promene koja nisu vidljive golim okom. Softver se bazira na mašinskom učenju i neuralnim mrežama za klasifikaciju podataka.

– Rana detekcija bolesti nas čini važnim saveznikom vlasnika vinograda, jer našim uslugama minimizujemo gubitak prinosa i štedimo im vreme i novac – navode.

Softver doprinosi i očuvanju životne sredine, jer smanjuje potrebu da se vinogradi tretiraju hemijskim sredstvima. Takođe, može pomoći kompanijama koje pružaju usluge snimanja dronom da u svoju ponudu uključe kontrolisanje stanja u vinogradu.

Raising Starts im je kroz mentorsku podršku pomogao da preciznije definišu poslovne ciljeve, a finansijsku podršku su iskoristili za kupovinu opreme za brže i lakše prikupljanje podatka za razvoj softvera.

– U trenutnoj fazi razvoja se fokusiramo na tržište Srbije, sa planovima za proširivanje na tržišta EU i SAD. Naš konačni cilj je da ponudimo jedinstveno, elegantno i pouzdano rešenje koje će podržati vinogradare u borbi za većim prinosom.

***

Uskoro novi krug podrške startapima u najranijim fazama razvoja inovativnih proizvoda i usluga kroz Raising Starts. 

Ako želiš da među prvima dobiješ informaciju o otvorenom pozivu ostavi svoj mejl na ovom LINKU.

Raising Starts je prvi pre-seed program u Srbiji koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansjsku podršku. Program sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš i Naučno-tehnološkim parkom Čačak.