HR индустрија у технолошком узлету - Каква решења доносе стартапи на Raising Starts-у - Naučno-tehnološki park Beograd

HR industrija u tehnološkom uzletu – Kakva rešenja donose startapi na Raising Starts-u

Krilatica da su zaposleni najvrednija imovina kompanije, možda nikad nije imala veću važnost. Kao i tehnološka rešenja u oblasti ljudskih resursa.

Sa svojim inovacijama startapi donose nove mogućnosti u organizovanju posla, bolje radno okruženje i zadovoljnije i zaposlene i poslodavce. Izazovi su na tržištu sve veći imajući u vidu redefinisano tržište rada, dostupnost  kadra i sve češći remote pristup radnom okruženju.

Kakva rešenja u ovoj oblasti nude startapi iz Srbije?

Rastech, Remote Santa i Hireclass 3 su startapa iz trećeg ciklusa Raising Starts-a, koji uz podršku programa razvijaju inovativne pristupe unapređenju tržišta rada.

Digitalna berza sezonskih poslova Sezonal

Sezonski poslovi su izbor velikog broja ljudi, naročito mlađih, a pronalazak odgovarajućih poslodavaca može biti pravi izazov. Za poslodavce sa druge strane, problem je dolazak do kvalitetne radne snage za poslove koje nude.

Polazeći od svog iskustva koje su kao studenti imali u pronalaženju sezonskih poslova, osnivači startapa Rastech  odlučili su da razviju Sezonal – digitalnu berzu sezonskih poslova, softver koji će olakšati povezivanje radnika i poslodavaca i doneti veću transparentnost i sigurnost na tržištu sezonskih i privremenih poslova kroz sistem ocenjivanja i recenzija.

Podrška na Raising Starts programu posebno im je značila za razvoj MVP-ja, razumevanje tržišta i razvoj biznis strategije.

Korišćenjem relevantnih filtera i kriterijuma na platformi, sezonski radnici mogu brže i jednostavnije da pronađu ponude koje najviše odgovaraju njihovim interesovanjima, veštinama i lokaciji. Poslodavci, s druge strane, mogu brzo i efikasno da objave oglase, pregledaju prijave, filtriraju kandidate i pronađu kvalifikovanu radnu snagu. Time skraćuju vreme koje im je potrebno za zapošljavanje i štede na troškovima za oglašavanje.

Specijalizovana isključivo za sezonske i privremene poslove, platforma pruža ciljanu uslugu koja odgovara specifičnim potrebama radnika i poslodavaca u ovom segmentu tržišta rada. Dodatna prednost je u tome što obezbeđuje potpunu transparentnost, omogućavajući radnicima i poslodavcima da ocenjuju jedni druge i ostavljaju recenzije, stvarajući pouzdanu mrežu preporuka za buduće poslove.

Tim će usluge platforme najpre ponuditi tržištu Srbije, a nakon toga Hrvatskoj i Crnoj Gori, koje zbog veoma razvijenog turizma imaju veliku potražnju za sezonskim poslovima.

Povezivanje i motivacija zaposlenih „na daljinu“

Remote Santa rešava “ghost colleagues” problem, tj problem smanjene proaktivnosti i produktivnosti izazvan osećajem usamljenosti i izolovanosti koji se često javlja među kolegama koji nemaju priliku da rade zajedno u kancelariji.

Njihova platforma za darivanje, interaktivne igre i virtuelne proslave namenjena remote kompanijama čiji zaposleni rade na daljinu, funkcioniše tako što firma odvaja određeni budžet za svakog zaposlenog i određeni broj poena koji zaposleni mogu da koriste za kupovinu poklon kartica. Članovi tima mogu da šalju poene jedni drugima, učestvuju u interaktivnim igrama, odabiru poklona za svoje kolege za različite prilike i da se druže na virtuelnim proslavama.

Krajnji cilj je da članovi tima zajednički učestvuju u različitim neformalnim i zabavnim aktivnostima, razgovaraju o svojim interesovanjima i bolje se upoznaju, uz porast profitabilnosti kompanije.

Tim je već onboard-ovao prve klijente na američkom tržištu koje je i primarno budući da veliki broj tamošnjih malih i srednjih preduzeća angažuje radnike širom i van SAD. Da bolje razmeju ko su njihovi klijenti i kako da se bolje pozicioniraju na tržištu umnogome im je pomogla podrška mentora i programa Raising Starts.

Na tržištu postoje platforme koje se bave darivanjem zaposlenih, kao i platforme koje automatski zakazuju video pozive između kolega i tako podstiču druženje. Posebnost Remote Santa platforme je što kombinuje ova dva rešenja i tako, ne samo da motiviše zaposlene uz pomoć poklona, već i rešava problem izolovanosti.

Edukacija i zapošljavanje IT stručnjaka na jednom mestu 

Hireclass postavlja temelje za promenu načina na koji pojedinci u IT industriji stiču veštine, a kompanije pronalaze talentovane profesionalce.

Inovativna platforma koju razvijaju kombinuje najbolje od kompanija za regrutaciju i edukativnih platformi. Cilj je da povežu kvalifikovane kandidate sa poželjnim IT kompanijama.

Platforma je podeljena je na dva ključna segmenta. Prvi je namenjen kandidatima, koji mogu da se informišu o dostupnim kursevima i najnovijim tehnologijama u IT industriji, i ovakva baza znanja pomoći će im da unaprede svoje veštine i postanu konkurentniji na tržištu rada. Sadržaj kurseva je istovremeno projektovan prema potrebama kompanija i kandidati se direktno pripremaju za pozicije u kompanijama kroz usmerenu, besplatnu edukaciju.

Drugi deo je namenjen stručnjacima za ljudske resurse u kompanijama, s ciljem da im olakša zapošljavanje i dobiju efikasan alat za identifikovanje i praćenje talentovanih kandidata koji su zainteresovani za pozicije u njihovoj kompaniji.

Ovakav hibridni pristup edukaciji i zapošljavanju dovodi do ravnoteže između ponude i potražnje na IT tržištu, doprinoseći rešavanju ključnih izazova u ovoj industriji.

Osnivači imaju bogato iskustvo kako u oblasti edukacije za IT pozicije, tako i u oblasti ljuskih resursa, dok im je učešće u Raising Starts programu posebno pomoglo u stvaranju veza sa ključnim profesionalcima u oblasti razvoja biznisa.

***

Uskoro novi krug podrške startapima u najranijim fazama razvoja inovativnih proizvoda i usluga kroz Raising Starts. 

Ako želiš da među prvima dobiješ informaciju o otvorenom pozivu ostavi svoj mejl na ovom LINKU.

Raising Starts je prvi pre-seed program u Srbiji koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansjsku podršku. Program sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš i Naučno-tehnološkim parkom Čačak.